Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Larsson driver ett bemanningsföretag och har tidigare jobbat som sjuksköterska i länet. Hör varför hon tror att det är så svårt för regionen att få tag i hyrpersonal. Foto: Shanker Prem/SVT

Bemanningsföretaget Idaliv i Sundsvall: ”Häxjakt på hyrpersonal”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har svårt att hitta tillräckligt med sjuksköterskor inför sommaren.

Ida Larsson, grundare av bemanningsföretaget Idaliv i Sundsvall, anser att det beror på det nationella avtalet som regionerna antagit i ett försök att begränsa beroendet av hyrpersonal.

Idaliv kommer att skicka ungefär 30 sjuksköterskor till Region Västernorrland i sommar, men Ida Larsson är medveten om att behovet är betydligt större.

– Vi försöker bemanna så mycket vi kan, säger hon.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Trots att alla regioner skrivit under det nationella avtalet har andra regioner lyckats bättre med att hitta personal – situationen är mer akut i just Västernorrland.

Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör har varnat för att man kanske inte kan driva verksamheten på ett patientsäkert sätt i sommar. Ida som tidigare varit sjuksköterska tycker att det låter skrämmande.

– Om man behöver vård och det inte finns tillräckligt med personal, kan det få allvarliga konsekvenser, säger hon.

Hör Ida Larssons om personalbristen och dess konsekvenser i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla regioner i landet har ingått ett gemensamt avtal för hyrpersonal. Hör regionernas projektledare för avtalet om bakgrunden. Foto: Grafiker: Valeria Calderon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet