Tobias Lindberg och Stefan Kanerva, ”Ådalen reser sig” – beredda att ta över Sollefteå sjukhus

Beredda ta över sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter beskedet om akutkirurgin – nu erbjuder sig företrädare för ”Ådalen reser sig” att ta över Sollefteå sjukhus. ”Vi kommer att bedöma det här seriöst”, säger vice regionrådet, Jan-Olov Häggström.

Tidigare har målet varit att starta en vårdcentral i Sollefteå, men nu har man tagit ytterligare ett steg erbjuder landstinget att ta över sjukhusen i både Sollefteå och Örnsköldsvik. 

”Det är ett seriöst förslag”, menar Stefan Kanerva, ordförande i aktionsgruppen ”Ådalen reser sig”.

Krisen i Landstinget Västernorrland

En ekonomisk förening har bildats för ändamålet,  ”Vård och omsorg i Norrland”, och vårddriften ska ske inom ramen för denna.

– I måndags ( 23:e januari) skickade vi in vårt erbjudande till landstinget, där vi även bjöd in landstinget att bli delägare i den ekonomiska föreningen”, berättar Stefan Kanerva.

Förstudie klar

I höstas inleddes en förstudie för att undersöka möjligheterna, och efter ett halvårs arbete är man nu är man klar med den. 

Förstudien har letts av socialdemokraten och förra landstingspolitikern Linnea Stenklyft från Junsele.

Stenklyft var inte vilken landstingspolitiker som helst, hon blev vice landstingråd när Elisabeth Strömqvist petades och ersättes av Erik Lövgren. Hennes tid i toppen blev dock kort – som Junselebo valde hon att trotsa partilinjen i frågan om Sollefteå sjukhus. Konsekvensen blev att hon fick lämna sina uppdrag. 

– Vi kommer att bedöma det här seriöst, säger Jan-Olof Häggström (S), vice regionråd, men menar samtidigt att det mesta återstår i den här processen.

Häggström använder exemplet Norrtälje, modell för det förslag som nu kommer från Ådalen, där ett vårdbolag tog över driften av sjukhuset.

Det tog över ett år för parterna att komma överens om de praktiska och juridiska frågorna, och det handlade om ett bolag som samägdes av landstinget i Stockholm och Norrtälje kommun.

Första möte i februari

Den 9:e februari, dagen efter regionfullmäktige, kommer Häggström att träffa företrädare för den ekonomiska föreningen för ett första möte om erbjudandet.

– Än så länge vet jag inte mer än vad som står i det kortfattade mailet som skickats till landstinget, säger Jan-Olof Häggström.

Klarar man att driva ett sjukhus?

Frågan är förstås om en nybildad ekonomisk förening har kompetensen och framförallt det ekonomiska musklerna att driva en så komplex och kostsam verksamhet som ett sjukhus.

– Ja, vi har både kompetensen och ekonomin, säger Stefan Kanerva och pekar på att man knutit till sig en rad personer med erfarenhet inom vårdsektorn.

– Bland annat kommer Bo Abrahamsson, tidigare chef för hälsocentralen i Sollefteå, att bli ansvarig för den vårdcentral som blir ett första steg, säger Stefan Kanerva.

Trots utspelet om att ta över sjukhusen, så är satsningen på en vårdcentral det som ligger först i planering.

– Jag gissar att den kan komma öppna efter sommaren, säger Stefan Kanerva.

Ingen information till oppositionen

– Jag är förvånad över förslaget, säger Lars-Gunnar Hultin (V), ledamot av regionstyrelsen.

Han får del av nyheten först när SVT Västernorrland kontaktar honom under eftermiddagen.

Trots att han alltså sitter i landstingets ledning har han inte fått någon information överhuvudtaget om detta. 

– Det här väcker en rad frågor, säger han, det är minst sagt en svår utmaning att ta över ett sjukhus.

– Tänker man sig driva BB på sjukhuset, hur ska man klara av kostnaderna för läkarnas jourlinjer?

Hultin pekar på en rad frågor som måste få svar.

– Som jag ser saken är det landstinget som ska ansvaret för akutvården i länet.

Inte heller oppositionsrådet Per Wahlberg, (M) kände till planerna innan SVT Västernorrland hörde av sig. Wahlberg tycker att hanteringen är märklig:

– Det här kom alltså in i måndags och har diarieförts, men varken på Hälso- och sjukvårdsnämndens möte under tisdagen, eller under regionstyrelsen idag,  så nämndes saken med ett ord, säger Per Wahlberg.

Han avböjer sedan ytterligare kommentarer;

– Jag vet helt enkelt ingenting om detta ännu, säger han.

Regionrådet ovetande om erbjudandet

När SVT når landstingsrådet Erik Lövgren under onsdagskvällen uppger han att han inte känt till saken.

Först under onsdag eftermiddag hade han sett uppgiften om erbjudandet i media.

SVT: nämnde du detta någon gång under regionstyrelsens möte?

– Nej, det gjorde jag inte, säger Erik Lövgren, och det var heller ingen som frågade.

Han ställer sig tvivlande till möjligheterna för den ekonomiska föreningen att ta över sjukhusen:

– Om ett stort landsting har svårt att klara åtagandet, vilka är då möjligheterna för en ekonomisk förening att klara ekonomin , säger Lövgren.

– Det blir oerhört svårt, är Erik Lövgrens bedömning.

Vad finns kvar att ta över?

Nu återstår frågan vad som kommer att finnas kvar för aktivisterna i Ådalen att egentligen ta över.

Ett första möte är alltså inbokat den 9:e februari, dagen efter då regionfullmäktige sannolikt kommer klubba en nedläggning av akutkirurgin vid sjukhuset.  BB stängs ju den 1:a februari efter beslut i höstas och i juni lades den akuta ortopedin ner.

Återremiss en väg

En inte helt osannolikt scenario är ju att det inte blir något avgörande den 8:e februari utan att ärendet om akutkirurgi blir föremål för återremiss, det vill säga att förslaget dras tillbaka för ytterligare utredning.

För att det ska bli återremiss krävs att 1/3 av landstingets 77 ledamöter ställer sig bakom förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet