Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Bertil Sjöström ringde sin vän i Lutsk i morsehade den militära flygplatsen utanför staden bombats. Hör Bertil berätta i videon. Foto: SVT Anna Quayle

Bertil från Ukrainahjälpen i Örnsköldsvik: ”De fattigaste får det tuffast”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainahjälpen Filippus, med säte i Örnsköldsvik, har sedan starten 1992 genomfört över 120 hjälpsändningar till Ukraina.

– Jag talade med min vän som bor i Lutsk. Där är det kaos, sa han. Det finns en militär flygplats och den bombade de i morse, säger Bertil Sjöström, kassör i hjälporganisationen.

Bertil Sjöström själv har varit i Ukraina över 80 gånger genom åren med olika hjälpsändningar och har daglig kontakt med vänner i landet.

–Telefonen ringde i morse och min vän sa det är krig i Ukraina, vad kan vi göra för att hjälpa folket. Man har ju känt att det varit på gång men inte velat tro att det skulle bli på allvar, säger Bertil Sjöström.

Vad kan ni som hjälporganisation göra i det här läget?

– Vi hade tänkt en resa i mars, men nu ligger den på is. Det vi gjort nu är att samla in pengar så att de ska kunna köpa matpaket till de fattigaste. Det är alltid så att de fattigaste får det tuffast. De rika har börjat fly, men de fattigaste är fast där de är, säger Bertil Sjöström.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.