• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat/TT

Erik från Sundsvall befinner sig i Ukraina – vaknade av flyglarmet: ”Overkligt”

Uppdaterad
Publicerad

För en dryg vecka sedan åkte Erik Lundin från Sundsvall till Ukraina för att hämta sin sambo och bonusson. På torsdagsmorgonen begav de sig från staden Lviv för att försöka ta sig till Polen.

Klockan 20 på torsdagskvällen sitter de fortfarande i bilen.

– Vi har knappt 500 meter kvar till gränslinjen och det går otroligt långsamt, säger Erik Lundin, efter nio timmar i bil.

Ryssland inledde tidigt på torsdagsmorgonen en militär invasion mot Ukraina. Flyglarmet har gått i flera städer och det rapporteras om explosioner och markstrider.

Erik Lundin åkte till Kiev för att hämta sin familj för en dryg vecka sedan och de kunde i söndags ta sig till Lviv, i västra Ukraina, vilket P4 Västernorrland var först med att berätta.

– Flyglarmet har gått med jämna mellanrum här, men vi har inte hört några bombattacker och inte sett några flygplan här i Lviv, säger Erik Lundin till SVT på torsdagens morgon.

På väg till Polen

Eriks sambo, som är artist, befann sig i Kiev för att ha konserter i veckan. Och planen på torsdagsmorgonen var att så snabbt som möjligt ta sig till Polen.

– Vi har ungefär en timme till gränsen mot Polen om det inte är trafikstockningar. Vi har hört att det är ganska mycket folk som vill ta sig över och enligt obekräftade uppgifter har 60 000 personer redan lämnat landet tidigare, säger han.

Fortfarande i kö

Vid 20-tiden hade de knappt 500 meter kvar till den polska gränsen, då hade de tagit sig en halv kilometer på fyra timmar.

Erik och hans familj mår under omständigheterna bra.

– Den absolut största känslan är en stor sorg, att det här händer det här landet. Det är lite värre än vad jag hade kunnat föreställa mig, säger Erik.

Oro för äldre sonen

Men när gränsen är korsad kan familjen inte helt slappna av. Eriks sambos äldre son är kvar i Lviv.

– Vi vet inte om vi kan hjälpa honom över gränsen och det finns en risk att han hamnar i armén om han blir kvar. Men vi gör vad vi kan, säger han.

När de kommer över gränsen är målet att ta sig till Gdansk för att sedan ta färjan hem till Sverige. Och det behöver de i alla fall inte göra på tom mage.

– Vi har hittat en pizzabutik här längs vägkanten, så det löser sig med kvällsmaten också, berättar Erik Lundin med ett litet skratt.

I intervjun från torsdagsförmiddagen berättar han om känslorna sedan i natt och läget i Lviv under morgonen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Lundin från Sundsvall och hans ukrainska sambo Anna hade suttit i över ett halvt dygn i bilkön vid den ukrainska gränsen mot Polen innan de vid halv fyratiden i morse kom fram till den polska staden Lublin. Foto: privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.