Zelenskyj: Skjut för att döda

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar landets militär att ”orsaka maximal skada” på de ryska invasionsstyrkorna. Ukraina uppger att 50 ryska soldater har dödats.

President Zelenskyj vädjar nu om omvärldens hjälp med att säkra Ukrainas luftrum. Han har också bett Turkiet att blockera farleden genom Bosporen till Svarta havet.

Angreppet utförs med marktrupper, flyg- och helikopterattacker samt kryssningsrobotar.  Strider uppges pågå längst med hela den ukrainska gränsen och ryska styrkor har gått in med stridsvagnar i Kievregionens norra delar, uppger ukrainska myndigheter enligt Bloomberg.

Kriget i Ukraina

Explosioner har förutom i huvudstaden även rapporterats från bland annat Charkiv, Odessa, Kramatorsk och Mariupol.

Minst 40 ukrainska soldater har dödats, enligt ukrainska myndigheter.

Krigslagar gäller nu i Ukriana.

– Ingen panik. Vi är starka. Vi är redo för allt, säger Zelenskyj i ett tal till folket.

”Ukraina kommer försvara sig själv”

Landets utrikesminister Dmytro Kuleba sade tidigt på på torsdagsmorgonen att ”Ukraina kommer att försvara sig själv och vinna”.

Ukrainska myndigheter uppger att flera gränsvakter dödats, men också att man dödat ett 50-tal ”ryska ockupanter” i staden Shchastya i Luhansk, som man även säger sig ha återtagit kontrollen över.

Från ryskt håll låter det dock annorlunda. I rysk statsmedia påstår det ryska försvarsdepartementet att ukrainarna ”kastar sina vapen och lämnar sina positioner.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet