Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bert Sundström: ”Flyglarmet går här i Kiev” Foto: AFP/TT

Bert Sundström: ”Flyglarmet går här i Kiev”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har inlett en militär invasion av Ukraina – och explosioner har hörts i flera städer.

– Vid sextiden i morse  började flyglarmet att gå här i Kiev, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström.

En militär insats i Ukraina är inledd. Det meddelade Rysslands president Vladimir Putin i ett tal till nationen vid 04-tiden, svensk tid. Kort därefter kom rapporter om explosioner i flera ukrainska städer. Därefter har situationen eskalerat snabbt.

– Vi vet att det pågår angrepp från luften och artilleribeskjutning på flera platser i Ukraina. Jag har själv inte hört mer än enstaka explosioner tidigt i morse men det verkar som om Ryssland försöker slå ut den ukrainska militärens samband, så att de får ännu svårare att försvara sig, säger Bert Sundtröm vid 8-tiden på morgonen.

”En pågående invasion”

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj meddelar att krigslagar nu gäller i landet och enligt landets försvar har man skjutit ned ett antal ryska flygplan och attackhelikoptrar. Något som Ryssland förnekar.

I östra Ukraina kring de ryskstödda separatistregionerna Luhansk och Donetsk finns uppgifter om strider på marken mellan separatiststyrkor och ukrainsk militär. Likaså uppgifter om att ryska soldater har landstigit från båtar vid kusten i Odessa i söder.

Enligt Bert Sundström är Ryssland militärt överlägset men att det i nuläget inte går att lita på några uppgifter om hur striderna går.

– Det är mycket desinformation som sprids och man kan egentligen inte tro på någonting. Allting är väldigt osäkert och det går väldigt fort.

Enligt Bert Sundström var det väntat att någon form av militär attack skulle ske.

– Retoriken har varit så stark så att Putin inte kunde backa. Det här är ett krig på riktigt som Putin utan egentlig skälig motivation har startat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.