Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djamal åker till Polen för att hämta Tjernobylbarnen med familjer: ”Målet är att de ska till Ångermanland”

Hoppets stjärna-medarbetaren Djamal ska hämta Tjernobylbarnen: ”Målet är att de ska till Ångermanland”

Uppdaterad
Publicerad

Hjälporganisationen Hoppets stjärnas medarbetare Djamal Hamaili reste i går, lördag, till Polen för att försöka hjälpa några av de så kallade Tjernobylbarnen och deras familjer som flytt från det krigsdrabbade Ukraina. Målet är att ta dem till Hoppets stjärna i Kärrsjö – en plats de känner till väl.

– Det blir ett kramkalas när vi ses, säger Djamal – hör honom här.

I lördags morse tog Djamal Hamaili flyget till Warzawa för att därifrån, enligt planen, ta sig med tåg till den ukrainska gränsen i öster.

Som Hoppets stjärnas utsände ska han försöka hjälpa så många som möjligt av Tjernobylbarnen – det vill säga de barn som kom till Sverige och Hoppets stjärnas bas i Kärrsjö utanför Örnsköldsvik efter kärnkraftsolyckan i ukrainska Tjernobyl våren 1986 – och deras familjer att ta sig till Sverige och Kärrsjö.

Under flera år på 1980- och -90-talen vistades Tjernobylbarnen, nu alltså vuxna med egna familjer, i Kärrsjö på somrarna. Så sent som för ett par år sedan anordnades en återträff i Kärrsjö där många av dem fanns på plats.

”En tillflyktsort”

Kriget i Ukraina har nu lett till att Hoppets stjärna-ledningen beslutat att försöka få så många av dem som möjligt till Sverige. Uppdraget har gått till Djamal Hamaili som lite på vinst och förlust alltså ensam beger sig till östra Polen för att försöka rädda barnen till lugn och säkerhet i Kärrsjö.

– Hoppets stjärna i Sverige är en tillflyktsort för dem. Vi har funnits för dem sedan de var små. Nu när kriget brutit ut har de vänt sig till oss: ”Kan ni hjälpa oss? Kan ni hjälpa oss?”, berättar Djamal Hamaili.

Deras andra hem

Du reser till Polen ensam och tar dig till ukrainska gränsen, utan buss eller husbil. Hur ska du kunna hitta rätt på dem? Och hur ska du få dem till Sverige och Kärrsjö?

– Ja, det kommer att bli lite som ett drop-in, alla kommer inte att komma samtidigt. Men så snart vi har en grupp samlad så försöker vi lösa det efter förutsättningarna. Om det blir tåg, buss, bil eller flyg till Sverige – det vet jag inte. Men målet är att de ska till Ångermanland, till Kärrsjö. Det är deras andra hem, säger Djamal Hamaili.

Hör honom berätta om räddningsaktionen här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet