Från arkivet: Därför kom barnen från Tjernobyl till Ångermanland

Uppdaterad
Publicerad

Under åtta års tid tog organisationen Hoppets stjärna emot barn från Tjernobylområdet som hade opererats för sköldkörtelcancer. Barnen fick komma till läger i Kärrsjö nordväst om Örnsköldsvik för att vila upp sig under en månads tid.

Projektet började år 1994 och pågick fram till och med 2002. Totalt blev det över 2000 besök av omkring 900 barn från både Ukraina och så småningom Belarus.

Fram till 2000 höll Hoppets stjärna fyra-fem läger om året, mellan april och oktober. Barnen var på plats en månad i taget och kunde fiska, plocka bär och njuta av naturen på ett sätt som inte gick att göra i deras hemland efter kärnkraftverksolyckan 1986.

– Jag glömmer aldrig när de stod vid en bäck och frågade om de kunde dricka vattnet och jag kunde säga ja. Det var otroligt att vår natur hade sådan läkande effekt på dem, säger Lennart Eriksson, medgrundare på Hoppets stjärna.

Samarbete med sjukhus

Projektet var i samarbete med de sjukhus som tog bort sköldkörteln och under de första 2-3 åren var de barn som kom nyopereade. Men under årens gång kom också de som inte var direkt opererade, berättar Lennart Eriksson.

I klippet kan du se inslaget i SVT:s Rapport från 1995 om ”Tjernobylbarnen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.