Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats på ett flyktingläger i Krakow, Polen. Foto: SVT

SVT:s reporter på plats vid flyktingläger i östra Polen

Uppdaterad
Publicerad

Hjälporganisationen Hoppets stjärnas medarbetare Djamal Hamaili befinner sig i östra Polen för att där försöka samla ihop och ta med sig så många som möjligt av de så kallade Tjernobylbarnen och deras familjer som flytt från kriget i Ukraina till Hoppets stjärna i Ångermanland.

På plats är också SVT:s reporter Peter Nässén som under veckan kommer att följa Djamal Hamailis räddningsinsats – se hans första rapport här.

I söndags kunde SVT berätta att Djamal Hamaili fått i uppdrag att försöka rädda så många som möjligt av dem som kom som barn från Tjernobyl i Ukraina till Hoppets stjärna i Kärrsjö, nordväst om Örnsköldsvik, efter kärnkraftsolyckan i april 1986.

Flera av barnen återvände till Ångermanland under flera somrar och så sent som för några år sen anordnades en återträff på plats i Kärrsjö.

Vänt sig till Hoppets stjärna

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flera av de så kallade Tjernobylbarnen, som nu är vuxna och har egna familjer, hört av sig till Hoppets stjärna med nödrop om hjälp för att kunna fly undan kriget i hemlandet.

Organisationens medarbetare Djamal Hamaili, som har starka personliga band till Tjernobylbarnen och nästan betrakar dem som sina egna barn, ska nu alltså i en något improviserad aktion försöka hjälpa dem att ta sig till Sverige och så småningom till Kärrsjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet