Foto: SVT/Anna Quayle

”Tjernobylbarn” tillbaka i Kärrsjö

Uppdaterad
Publicerad

Barn från Vitryssland är på läger i Kärrsjö i hjälporganisationen Hoppets stjärnas regi.

För två av ledarna är det extra känslosamt. Lesia Kryshen och Yuri Tovstolis kom till Ångermanland som barn efter Tjernobylkatastrofen och är nu på ett första återbesök.

I flera år efter Tjernobylkatastrofen arrangerade Hoppets stjärna läger i Kärrsjö för barn från de utsatta områdena. Lesia Kryshen och Yuri Tovstolis från Ukraina kom som 13-åringar i den första gruppen.

– Det var ett helt annat natur, en helt annan land och helt andra människor, minns Yuri Tovstolis.

Tjernobyl

Båda cancerdrabbade

Precis som många andra i de utsatta områdena är både Lesia Kryshen och Yuri Tovstolis drabbade av sköldkörtelcancer. Lesia har genomgått flera operationer och Yuri en.

– Jag har blivit sjukpensionär på grund av komplikationer efter min sköldkörteloperation. En del av de barn som var med oss här i Sverige är inte i livet längre, säger Lesia Kryshen.

Läger för barn med astma och allergier

Hoppets stjärna arrangerar sedan några år tillbaka, i samarbete med organisationen Compassion, läger för barn från Vitryssland med astma- och allergiproblematik. Yuri och Lesia finns nu med som ledare– 25 år efter att de själva kom hit som barn.

– Jag vill återgälda det jag fick den gången, säger Yuri Tovstolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjernobyl

Mer i ämnet