Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
35 år efter katastrofen – inga skadliga strålningshalter i länet Foto: SVT/TT

Natten när döden svepte in – 35 år sedan kärnkraftskatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Över en natt och genom ett regn förvandlades allt den här dagen, 26:e april, för 35 år sedan. Den 26:e april 1986 exploderade reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl i dåvarande Sovjet och härdsmältan var ett faktum.  Vinden och regnet svepte rakt in mot södra Norrland och bar med sig radioaktiviteten.
Allt blev i ett slag förgiftat – det var en tid av skräck.

De första signalerna på att något allvarligt hade inträffat kom från mätningar som gjordes på det svenska kärnkraftverket Forsmark vid Upplandskusten. 

Vädersituationen gjorde att Västernorrland och Gävleborg drabbades värst, men även Jämtland och Västerbotten drabbades svårt.

Fisken i hav och sjöar, svampen på marken, bären i skogen – viltet, grödorna, allt tycktes i ett slag ha blivit förgiftat.

Alla lärde sig snabbt begreppen becquerel och cesium.

Cesiumhalterna halverade

Men i dag, 35 år efter katastrofen konstaterar experterna att halterna av radioaktiva ämnen är så låga att de inte längre utgör någon fara.  Idag har halterna av cesium 137 halverats, och dessutom tas det inte upp i samma utsträckningen av växter och djur.

Men, Strålsäkerhetsmyndigheten gör fortfarande kontinuerliga mätningar i länet – även på människor. Hör Pål Anderssson berätta i klippet.

Läs mer om katastrofen här ”Spåren finns kvar men suddas sakta ut”

  • Radioaktivitet: när atomkärnor spontant omvandlas till andra typer av kärnor – och samtidigt avger strålning.
  • Becquerel: enhet för att mäta hur snabbt radioaktiva ämnen sönderfaller.
    Mätenheten infördes på 70-talet.
  • Jod: en radioaktiv form av av jod, Jod-131, bildas vid kärnklyvningar av uran och plutonium. Det finns i kärnreaktorer i drift och avger strålning. Ämnet sönderfaller snabbt och försvinner efter kort tid.
  • Cesium: radioaktivta varianter, som cesium-137, bildas vid kärnklyvningar av uran och plutonium och avger strålning. Det finns i kärnreaktorer och använt kärnbränsle. Cesium-137 har en halveringstid på 30 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjernobyl

Mer i ämnet