”Där ute låg en lekpark”. Mykola Bondar återser sin galma lägenhet i evakuerade staden Pripyat. Foto: Peter Nässén / SVT

Efter Tjernobylolyckan – Mykola återser sin lägenhet i Pripyat

Uppdaterad
Publicerad

Några dagar efter Tjernobylolyckan 1986 evakuerades staden Pripyat intill. 50 000 människor fick lämna sina hem. SVT var med när Mykola Bondar återvände till sin lägenhet för första gången.

Mykola Bondar jobbade som ingenjör på kärnkraftverket i Tjernobyl, Ukraina. Precis som de flesta på kraftverket bodde familjen i den nybyggda staden Pripyat, tre kilometer bort. När vidden av olyckan stod klart beslöt myndigheterna att evakuera hela staden efter ett par dagar.

– Vi fick besked att det skulle vara en tre dagar lång evakuering, men det blev på livstid säger Mykola Bondar.

Söker upp hans lägenhet

Han är en av de ingenjörer som jobbade i Tjernobyl som kontaktat SVT för att för första gången offentligt få berätta sig historia kring haveriet för 33 år sedan. Vi åker till Pripyat och han drar ivrigt med mig rakt in i det som numera är en ren snårskog.

Plötsligt dyker det upp ett risigt gammalt hyreshus framför oss. Mykola skyndar sig upp för trapporna och plötsligt står vi framför dörren till hans gamla lägenhet. Det är första gången efter evakueringen han kliver in över tröskeln och sorgset betraktar han förödelsen.

– Till och med tapeterna har de stulit säger han och suckar.

Smärtsamt att återvända

I ett av rummen ligger ett piano på sidan, utan strängar och tangenter. Mykola står framför fönsterramen och tittar rakt ut i snårskogen som växer runt fasaden.

– Här ute låg en lekpark där mina döttrar brukade leka. Det är smärtsamt att vara tillbaka, det känns som halva livet är borta säger Mykola Bondar och tittar tyst på förödelsen i lägenheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjernobyl

Mer i ämnet