Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Syftet med statsbidragen är inte att det ska täcka hela vårt underskott, säger Viktoria Jansson (M), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland. Hon är nöjd med dagens besked från regeringen. Foto: Pierre Ragnehag

Besked i dag – så här blir stödet till krisande Region Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade regeringen nästa års stöd till landets kommuner och regioner. För Region Västernorrland landar statsbidragen på ungefär 140 miljoner 2024.

– Vi kommer inte lämna välfärden i sticket, var finansminister Elisabeth Svantessons (M) budskap när hon presenterade förslagen i den kommande höstbudgeten.

Både kommuner och regioner har pressats hårt av prisökningar och räntehöjningar och inte minst regionerna har visat på stora underskott.

26 miljarder i underskott för landets regioner

Enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, är underskottet för de 21 regionerna i landet runt 26 miljarder kronor.

Den senaste prognosen för Region Västernorrland pekar på ett rekord. minus 826 miljoner kronor.

M belåtna, S missöjda

I budgeten avsätts nu 140 miljoner för 2024 till regionen som styrs av en koalition mellan moderater, centerpartister och socialdemokrater.

Om (M) är nöjda med finansministerns besked, tycker regionstyrelsens ordförande, Glenn Nordlund (S) att bidraget borde ha varit det dubbla;

– Det är betydligt mindre än vad vi behöver för att få en budget i balans, menar Nordlund.

– Det känns nästan som om regeringen uppmanar oss att gå med underskott, säger han till SVT.

Glenn Nordlund (S) är betydligt mindre nöjd med dagens besked än de moderater han samverkar med i regionen. – Det är inte tillräckligt, tycker han om de 140 miljoner regionen får i stöd för nästa år. Foto: Pierre Ragnehag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.