Blir ingen strejk

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen strejk bland de anställda inom kommuner och landsting. Båda parterna har sagt ja till medlarbudet.

– Jag är nöjd med avtalet, säger Kommunals ordförande i mellersta Norrland, Marita Mähler till SVT Mittnytt.

Efter månader av förhandlingar och snart två veckors medlingsförsök är nu Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting överens.

Konflikten har främst rört pengarna i avtalet. Kommunals krav på 1 740 kronor i löneökningar på tre år har hittills avvisats av arbetsgivarna, SKL.

Några av de krav som Kommunal nu fått igenom i avtalet med SKL innebär bland annat minst 1 700 kronor i löneökning under en treårsperiod, en minimering av de så kallade delade turerna och bättre villkor för visstidsanställda, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande.

– Ja, jag är nöjd, säger Marita Mähler, nytillträdd ordförande för Kommunal i Mellersta Norrland. Vi hade ju begärt 1740 kronor så att få 1700 måste vi vara nödja med.

En annan av stridsfrågorna var så kallade delade turer, att arbetstagarna arbetar några timmar under förmiddagen och några timmar under eftermiddagen, med obetalda håltimmar emellan. Det ville Kommunal få bort, men man nådde inte ända fram. I det nya avtalet står att arbetsgivaren ska eftesträva att arbetstiden är sammanhållen.

– Där det förekommer delade turer ska det göras en handlingsplan, säger Marita Mähler. Målet är ju att delade turer ska försvinna.

– Det känns i allafall väldigt skönt att det inte blir konflikt, säger hon. Det bästa är ju att komma överens vid förhandlingsbordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.