Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linus blir utan lön – ”Att inte ens kunna köpa julklappar till sina barn, det är helt sjukt.” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Beskedet till entreprenörerna vid Hästkullen – ”Packa ihop och åk hem”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen stod det klart att konflikten i Viksjö blivit akut kritisk. Underentreprenörerna som väntat i två månader på att arbetet i vindkraftparken skulle återupptas har nu fått beskedet att åka hem.

I ett mejl meddelade huvudentreprenören Active Works sent i fredags att deras 30-tal underentreprenörer inte längre behövs i Viksjö. Beskedet innebär att underentreprenörerna inte längre har någon uppdragsgivare.

Inga pengar

Det innebär också att de nu får packa ihop och återvända till sina hemorter, utan att ha fått betalt.

Arbetsledaren Elin Lundgren från Umeå har gett upp.

– Jag trodde att det skulle gå att hitta en lösning men nu blev det totalstopp i stället. Det är jättetråkigt och nu håller de flesta på att packa ihop för att åka hem, säger arbetsledaren Elin Lundgren när SVT träffar henne i Viksjö på lördagen.

Beskedet sent i fredags innebär att den komplicerade tvisten i Viksjö tagit en ny vändning till det värre.

Paus eller stopp

Det började tidigare under fredagen med att huvudentreprenören Active Works ansökte om att försätta sin uppdragsgivare Nordex Sverige AB i konkurs för att de inte betalat räkningarna.

Några timmar senare meddelade Active Works sina 30 underentreprenörer att de inte längre behövs i Viksjö. Underentreprenörerna har fått beskedet att samtliga skrivs av från projektet från och med fredagen, vilket i praktiken innebär att vindkraftparken Hästkullen står utan maskiner. Arbetet kan återupptas tidigast den 7 januari.

”Rödlistat i hela Sverige”

Flera underentreprenörer som SVT talat med säger emellertid att de flesta nu lämnar Viksjö för att aldrig återvända.

– Det här projektet är rödlistat i hela Sverige. Ingen vill ha jobb här, säger en.

I ett meddelande som skickats ut till underentreprenörerjna står det klart att det är ett högt spel som pågår mellan Nordex och Active Works. I potten finns 103 miljoner kronor som Active Works kräver av Nordex, men som Nordex inte vill betala på grund av missnöje med hur jobbet utförts.

Högt spel

Enligt Active Works valde man att skicka in en konkursansökan gentemot Nordex i syfte att skydda sina och underentreprenörernas intressen i bråket. Men i det interna meddelandet som SVT tagit del av står det klart att man också vill sätta press på Nordex:

”Det faktum att Nordex nu har en konkursansökan över sig samt att de får springa gatlopp i media gör att det finns starka incitament att snarast komma fram till en lösning som alla kan leva med”.

Fotnot: Sundsvalls bergshantering som förekommer med en maskin på bilderna uppger att de fullgjort sitt ansvar gentemot sina underentreprenörer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet