Striden om Sollefteå sjukhus överskuggar det mesta när det gäller poltiken i Sollefteå. Även om det är en regionfråga har den politiska ledningen i Sollefteå även fört in den på den kommunpolitiska dagordningen. Foto: TT

Beslut: Akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat beslutade Regionfullmäktige på onsdagen att lägga ner akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus.

Debatten drog ut på tiden men vid i 15:30 fattades beslutet. Med röstsiffrorna 45-32 röstades beslutet om nedläggning av akutkirurgin igenom. Fyra socialdemokrater gick emot partilinjen, Sverigedemokraterna gav majoriteten sitt stöd liksom två vänsterpartister.

I ett pressmeddelande direkt efter beslutet påpekar den politiska majoriteten att akutkirurgin varit stängd i sex månader på grund av personalbrist och därmed av patientsäkerhetsskäl.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– För att ge organisationen arbetsro och möjlighet att arbeta mot framtiden delar vi utredningens slutsatser, det vill säga att stängningen kan permanentas med betryggande patientsäkerhet, säger Erik Lövgren Regionråd.

Några vårdskador som kan relateras till den temporära stängningen har inte identifierats.

Sorgligt och tråkigt, säger John Åberg (S) efter beslutet. Tragiskt säger My Larsson (S) från Junsele. Mats Hellhoff (SD) förklarar att man följer sin landstingsplanen.

– Jag är besviken på mitt eget parti, säger My Larsson. Jonne Norlin (S) från Kramfors menar att partidistriktet nu har ett ansvar att hela (S) i länet. John Åberg menade att det hade varit bra om man kunnat enas internt i partiet utan en splittrande strid. Enligt Åberg har det inte funnits någon vilja att lyssna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet