Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sollefteå kommun ska gå i borgen för det hett debatterade Junselehotellet. Inom Moderaterna var valet inte solklart – hör Ulrika Frestadius (M) berätta varför. Foto: SVT/Pierre Ragnehag

Beslut: Kommunen går i borgen för hotellprojektet i Junsele

Uppdaterad
Publicerad

Junselehotellet blev ett drama i långt fler akter än vad de inblandade tänkt sig – men under måndagen stod det klart att Sollefteå kommun ska gå i borgen på 20 miljoner kronor till det omskrivna 250 miljonershotellet.

När både Norrlandsfonden och Almi hoppade av hotellprojektet i Junsele i augusti fick kommunen trots redan tagna beslut, göra ett omtag och ta frågan ett varv till.

Avgörs i dag

På måndagen nådde beslutet sin slutstation i kommunfullmäktige som politiskt avgör den hett omdebatterade borgenärsfrågan. Det var en rungande majoritet med 30 röster för att kommunen ska gå i borgen för hotellet – mot 13 emot och två som avstod. Alla S-märkta ledamöter och Landsbygdspartiet reserverade sig mot beslutet.

Att kommunen måste ställa upp med en garanti på 20 miljoner är ett krav från en av investerarna, Danske Bank.

När Norrlandsfonden och Almi hoppade av dök en ny, fortfarande hemlig, investerare upp. Kommunen konstaterar att ”en svensk företagsgruppering” som står bakom, men de vill ha ”rätten att själva offentligöra sin investering”.

Hemliga investerare och hemligt avtal

När ledamöterna idag klubbade igenom borgensfrågan var det utan att ha hela bilden av vilka som ska finansiera hotellet.

Politikerna i fullmäktige har inte heller någon kunskap om avtalet mellan Junseleföretaget Loke Shiny AB, som ska se till att hotellet byggs – och hotelljätten Marriotts kedja, där anläggningen i Junsele ska ingå.

Kommunen konstaterar att avtalet är föremål för affärssekretess och att man därför har ”säkerställt att en tjänsteperson som utses av kommundirektören med krav på absolut sekretess får läsa avtalet”.

I klippet: Hör kommunalrådet Johan Andersson (C) om vägen till beslutet, och Ulrika Frestadius (M) om varför hon avstod att rösta.

Företagen bakom lyxhotellet

Loke Shiny AB -Junseleföretag, projektägare; 10 miljoner kronor

Danske Bank: 20 miljoner. ( krav på borgen från kommunen på 20 miljoner)

Bravestandard Ltd ( Singaporebaserat fondkomissionsbolag): 170 miljoner

”Svensk företagsgruppering” : 20 miljoner.

Tillkommer; ansökan hos Tillväxtverket, 35 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.