Busvädret i norra Ångermanland ställer till det för hemtjänsten men man prioriterar de livsviktiga besöken. Foto: TT

Knepigt läge för hemtjänsten – tvingas prioritera

Uppdaterad
Publicerad

Personal som inte tar sig till jobbet, igendrivna vägar och inställda besök. Så var verkligheten för hemtjänsten i Örnsköldsvik och Kramfors under torsdagsmorgonen. Men hjälpen nådde fram till de som behövde den bäst.

Lena Hurtigh, avdelningschef i Örnsköldsvik, hade under torsdagsmorgonen fått en samlad bild från alla hemtjänstens områden i kommunen.

– Det är besvärligt med mycket snö och faståkningar men personalen gör ett fantastiskt jobb, till exempel hade vi en person som åkte runt och hämtade sina kollegor som var insnöade, säger hon.

Snöoväder över Västernorrland

– Vi har rutiner för sådana här lägen och vi samåker för att minimera riskerna.

Hemtjänsten har ringt runt och ställt in icke livsnödvändiga besök som tvätt och städning för att fokusera på att få fram livsmedel och läkemedel.

Var är läget värst?

– Framför allt vid kusten och i samhällen runt Örnsköldsvik som Domsjö. I Anundsjö flyter det på bättre och där ska det inte ha varit några fastkörningar.

Har ni tagit hjälp att komma fram?

– Det finns ett fall där vi eventuellt behöver en bandvagn men det är inte klarlagt än, säger Lena Hurtigh som trots allt känner känner sig lugn i busvädret.

Även i Kramfors är det besvärligast ute vid kusten, rapporterar verksamhetschef Inga-Lena Arkeflod.

– Natten har gått bra men under morgonen har det varit problem eftersom personal inte kunnat tagit sig hemifrån. Redan i går tog vi dock beslut om att kalla in extrapersonal.

Drivbildning och oplogade infarter gör det svårt att nå fram till de äldre men än så länge har det inte behövts assistans från bandvagnar.

– Men vi har alla möjligheter att kalla in hjälp om det skulle behövas, säger Arkeflod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet