Betaltunnel i Ö-vik

Uppdaterad
Publicerad

ÖRNSKÖLDSVIK _ Det blir en E4-tunnel genom Åsberget utanför Örnsköldsvik år 2016. Under onsdagen kommer Vägverket och Örnsköldsviks kommun att presentera en avsiktsförklaring. Lösningen bygger på avgiftsfinansiering.

– Äntligen, vi har jobbat för och längtat efter detta under många år, säger kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) i ett pressmeddelande. Men infrastrukturfrågor tar tid och är ofta komplicerade. Vi är glada över att både Sundsvall och Umeå har fått bra lösningar och denna lösning gör det hela ännu mer positivt för hela regionen.

Enligt Elvy Söderström finns nu en bred politisk uppslutning kring en lösning som bygger på avgiftsfinansiering vilket skapat möjligheter för att förverkliga projektet.

Avgifterna beräknas komma att ligga på cirka 35 kronor för tung trafik och 5 kronor för persontrafik. Avgifterna får tas ut under tunnelns avbetalningstid, det vill säga cirka 30 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4-tunnel i Örnsköldsvik

Mer i ämnet