Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
E4 genom Örnsköldsvik – privat finansierad tunnel nytt alternativ Foto: SVT

E4 genom Örnsköldsvik – privat finansierad tunnel nytt alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Det har jobbats för att få bort E4:an från centrala Örnsköldsvik i årtioden – men hittills har staten inte velat skjuta till pengar för bygget av en tunnel.

Nu går Örnsköldsviks kommun fram med ett privat alternativ.

– Vi kan inte vänta, säger Per Nylén (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tunneln, som beräknas kosta tre miljarder att bygga, finns inte med i den nationella infrastrukturplanen för de kommande tolv åren och Örnsköldsviks kommun har under en tid sökt alternativa lösningar.

– Vi tror att någon typ av offentlig-privat-samverkan, en alternativ finansiering, kan vara lösningen, säger Per Nylén (S), avgående kommunalråd, som drivit frågan tillsammans med Ö-viksalliansen.

Hur har intresset sett ut från det privata?

Det har sett bra ut. Vi hade ett gäng som besökte oss här för en månad sedan med nationella och internationella intressenter. Igår hade vi en uppföljning i Stockholm och intresset är fortfarande positivt, säger Per Nylén.

I klippet berättar han mer om hur finansieringen av tunneln kan komma att gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.