Foto: SVT

Billigt kan bli dyrt och farligt

Uppdaterad
Publicerad

Försändelserna med billiga saker från framför allt Asien strömmar in i allt större mängd till Sverige. Men fyndet är ofta en chansning och kan vara direkt hälsofarligt.

PostNord slog ett par dagar innan jul rekord i pakethanteringen när 533 000 paket passerade företagets terminaler under ett och samma dygn. Att tre av tio julklappar nu mer handlas från internetbutiker är förklaringen till ökningen. Många av paketen innehåller billiga fynd som ofta skickas fraktfritt från Asien. Men internethandeln innebär också att kunden tar en chansning.

– Det är oftast dålig kvalité men det är ju billigt också så det kan vara värt det ibland. Det är en chansning. Man vet inte riktigt om det är bra eller dåligt men om det kostar en tjuga så skadar det ju inte, säger Figge Rantala.

Riskerna är stora

Konsument Europa som är en fristående enhet inom Konsumentverket menar att det är viktigt att ta reda på fakta om det företag man vill handla med. Gör sökningar på företaget och läs på forum om andra konsumenters upplevelser av företaget. Man ska också tänka på att att slutpriset kan bli högre om tullavgifter läggs på slutsumman och att det kan vara svårt med garantier och reklamationer. 

– Jag beställer mest från Sverige. Fobollsskor och kläder och sånt. Billiga saker från Asien skulle jag inte köpa med tanke på kvalitén och att det kan vara dåligt för miljön. Man ser ju också i media om barnarbete vilket gör att man inte vill beställa därifrån, säger Cherubin Tindani.

Välj bort leksaker och läkemedel

Billiga märkesvaror är ofta piratkopior som inte stämmer överens med den beställda varan. Importerade piratkopior får inte säljas vidare eftersom det är ett lagbrott. Leksaker och läkemedel bör inte alls importeras. De kan vara direkt livsfarliga eftersom de inte uppfyller de säkerhetskrav som gäller inom EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.