Se de mest uppskattade nyheterna- och videoklippen från 2022. Foto: SVT/privat

Djur-selfies, sneda gångvägar och grodinvasion – här är videorna som uppskattades mest 2022

Publicerad

Nu lider 2022 mot sitt slut. Här är några av de mest uppskattade klippen och nyheterna från året. Gott nytt 2023.

• Här ser du ett axplock av de djur som passerat Trafikverkets kameror när de använt djurpassagen vid E4 i Sundsvall. Se när djuren tar en selfie i videon nedan.

• December: I en tid där elpriset har nått toppnivåer i norra Sverige lever familjen Wallared-Ohlsson i Sollefteå ett liv där de slipper oroa sig för elräkningen varje månad. Följ med hem till Felicia Wallared och Sebastian Ohlsson som har kapat strömmen – i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felicia Wallared och Sebastian Ohlsson behöver inte oroa sig för de höga elpriserna. Hör dem berätta om sin strömlösa vardag. Foto: Stina Ahlinder/SVT

• Innan producenterna av Den stora älgvandringen hunnit packa ner kamerorna i Kullberg utanför Junsele i maj så kom en björn spatserande i skogen. Se bilderna i videon nedan.

• I början av året fick föräldrarna Mohamad och Duha i Sundsvall samtal från socialtjänsten om en orosanmälan efter ett besök på Sundsvalls sjukhus. Föräldrarna blev oroliga för att förlora barnen, då det samtidigt pågick en desinformationskampanj på sociala medier om att svenska myndigheter ”kidnappar” barn.

Familjen fick från flera vänner rådet att omedelbart lämna landet för att inte barnen skulle omhändertas – men de valde en annan väg. Hör de berätta i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk sa: Ta dina barn och lämna Sverige.” – Hör Sundsvallsföräldrarna Duha och Mohamad, som blev orosanmälda, om varför de lät bli att lyssna på uppmaningen. Foto: Per-Erik Ström SVT

• I september vaknade Sundsvallsbor upp till något kanske lite annorlunda – nämligen flera kilometer av snett målade gång- och cykelvägar. Se dem sneda vägarna i videon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kilometervis med sneda gång- och cykelvägar i Sundsvall Foto: Ylva Holmgren /SVT

• Ånge kommun drabbades i juni av en grodinvasion i dricksvattensystemet och en av dem som drabbades var Thomas Bäckman. Hör honom berätta i klippet – och se bilder på grodorna som sitter fast i en av vattenledningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Bäckman upptäckte grodan i samband med att varmvattnet tog slut. Se när han försöker dra ut grodan från vattenledningen i videon. Foto: Daniel Eckeskog, Thomas Bäckman / privat

• En kväll i juni fångades en kamp på liv och död mellan en björn och en älgkalv på film i närheten av Högsjö i Härnösand. Dramat utspelade sig mitt framför bilen på två ögonvittnen. ”Fy fan, vad hårt!”, utbrister den ena. Se de dramatiska scenerna i videon. Varning för starka bilder!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kampen mellan björnen och älgkalven i videon. Varning för starka bilder. Foto: Privat/Profilbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.