Björnmöte mitt i Sörberge – ”Jag trodde det var en hund”

Publicerad

Katja Lundberg trodde det var en hund som stod på stigen, men det visade sig vara en björn. Det dramatiska björnmötet skedde mitt i villaområdet i Sörberge i Timrå.

Det var under den vanliga löprundan som Katja Lundberg vid halv niotiden i morse mötte en björn i centrala Sörberge. Hon rundade en krök på skogsstigen mellan Lejonvägen och Radhusgatan när hon fick se ett djur lite längre fram.

– Oj, det var en stor hund tänkte jag, men så såg jag, shit det är ju en björn!

Tog flera bilder

Björnen stod 50-60 meter längre fram, men i stället för att vända och springa så tar Katja Lundberg fram mobilen och tar ett par bilder. När björnen sedan vänder sig om mot henne, då väljer hon att dra sig undan.

SVT: Hur stor var björnen?

– Ja, det är svårt att säga, jag har inte sett så många björnar tidigare så jag kan inte säga om den var fullvuxen. Men den gick mig till midjan ungefär, berättar hon.

Sprang klart

När SVT får kontakt med Katja Lundberg har hon sprungit färdigt sina nio kilometer och sitter hos grannen och dricker kaffe. 

Skogsstigen där björnmötet skedde är en kort sträcka mellan villagatorna i Sörberge. Skolor och dagis ligger strax intill. I Sverige finns cirka 2 900 björnar. De flesta björnar lever i norra och mellersta delarna av landet, men björnen sprider sig söderut och är ovanligare längs kusten.

Fakta: Så gör du om du stöter på en björn

Visa

Enligt Skogsstyrelsen så finns det en del knep man kan ta till om man möter en björn. Här har du några exempel:

Spring inte, björnar är fysiskt överlägsen människan och om du springer kan du väcka jaktinstinkter hos björnen. Du ska heller inte klättra upp i ett träd eftersom de även är utmärkta klättrare. Dra dig istället sakta undan den väg du kom.

Att björnen reser sig upp på bakbenen är ett bra tecken, då försöker den vädra bättre och förstå vad du är. Det är inte ett tecken på attack. Dock är alla individer, så inget är helt entydigt.

För att undvika björnmöten i skogen kan du sjunga, låta mobilen spela musik eller radio, då kommer de dra sig undan. De flesta björnmöten är de som vi inte ens har märkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Björn i villaområde

Mer i ämnet