”Det är den värsta smäll jag varit med om och jag kämpar fortfarande”, berättar en av de drabbade företagarna. Foto: SVT

Blåst på miljoner: ”Jag är trött och förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av de företagare som lämnade Viksjö i vintras utan att ha fått betalt. Efter Active Works konkurs är hoppet ute – och miljonerna borta.

Listan på underentreprenörer som drabbas av konkursen är lång. Den består av 189 företag. För en del handlar det om förluster på tusentals kronor medan andra förlorar miljonbelopp.

”Vi är många som blivit blåsta”

Vi når en av de drabbade med beskedet om konkursen och han blir inte direkt överraskad. Han väljer att berätta anonymt.

– Jag har kämpat hela året med att rädda företaget efter kaoset i Viksjö och jag har varit nära att ge upp. Jag är så trött och förbannad att det som skedde i Viksjö har kunnat pågå inför öppen ridå utan att någon ingriper. Vi är många som blivit blåsta, säger han och lägger skulden på Active Works.

Säkert projekt på pappret

I vintras var han en av de underentreprenörer som kom till Viksjö med löfte om ett jobb som skulle vara länge. Säkrare kunde det inte vara med tyska energijätten RWE, storbanken Credit Suisse och vindkraftbyggaren Nordex som beställare och byggare.

Själv var han en av många som kontrakterades av huvudentreprenören Active Works för att bygga vägar och göra markarbeten i den nya vindkraftparken.

Krångel från start

Krånglet började redan efter några veckor. Betalningarna halkade efter tidigt och kort efteråt hamnade Active Works på kollisionskurs med sin uppdragsgivare Nordex. I vintras stod bygget stilla i månader utan att Active Works betalade sina underentreprenörer.

– Vi gav upp och lämnade Viksjö efter årsskiftet med våra maskiner. Sedan dess har det varit en kamp att komma på fötter igen. Det är den värsta smäll jag varit med om och jag kämpar fortfarande, berättar han.

”Fulspelet är värst”

Är du besviken?

– Oj, oj, oj. Ja verkligen, och det värsta är fulspelet och det som sannolikt kommer att ske i nästa steg är att också NL Construction försätts i konkurs. Där är skulderna till underentreprenörer också stora, säger han.

Sollefteåföretag i härvan

NL Construction är Sollefteåföretaget som står Active Works nära och som användes som mellanhand i Viksjö. Ett stort antal underentreprenörer var inte kontrakterade direkt av Active Works utan via NL Construction, vilket innebär att en stor del av skulderna till underentreprenörerna också samlats där.

NL Construction har ännu inte begärts i konkurs men är i praktiken konkursmässigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet