Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer alla investeringar ens var möjliga att genomföra? ”Det är svårt att sia om i dag”, säger regionpolitikern Jonny Lundin (C). Men 100 miljarder är på väg att investeras i länet. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

”Blir det elbrist drabbas konsumenterna” – stora framtida elbehovet knäckfråga för Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Förhoppningen är att Västernorrland ska stå inför en omvälvning med stora gröna industrisatsningar. Projekt som alla ska vara fossilfria – men helt beroende av stora mängder ström. Förslagen och idéerna är många, men det finns några rejäla nötter att knäcka; var ska all denna el komma ifrån – och hur ska elen nå rätt ställen?

I bästa fall finns svaren i ett konferensrum i Örnsköldsvik.

På ett hotell i Övik har de samlats – politiker, elföretag, kommunfolk och gröna visionärer.

Behoven i länet är enorma. Genomförs alla planer kommer det kräva nära nog en dubblering av länets elproduktion.

Så vilka investeringar är viktigast – och var ska de göras? Och vem ska stå för fiolerna? Och inte minst: Vad betyder det för oss vanliga kunder när kampen om strömmen hårdnar?

Behövs en tydlig plan

Det krävs stora mängder el de närmaste åren i Västernorrland, men det behövs även en tydlig plan för hur överföringen ska gå till. Kraftledningar, kort sagt.

För några månader sedan slog Länsstyrelsen och Region Västernorrland sina påsar ihop och bildade ”Rådet för hållbar elförsörjning”, en slags think-tank på energiområdet.

Länet har ett försprång

Rådet ska fungera som spindel i det nät som nu måste vävas och tanken är att samla kunskap från både näringsliv och den offentliga sektorn.

Västernorrland har ett försprång än så länge, men ska det bevaras måste produktion och distribution förnyas, förbättras och effektiviseras, menar rådet.

Återstår frågan om hur den här gigantiska omvandlingen ska genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.