Så ser älgarna ut efter parasitens härjningar Foto: Montage/Örjan Leek

Blodsugande parasiter sprider sig norrut

Uppdaterad
Publicerad

Älgflugan eller hjortlusflugan som den också kallas attackerar hjortdjur och lägger sina larver i djurens päls. Nu sprider sig arten norrut och misstänkt angripna älgar där pälsen lossnat i stora sjok har observerats vid Häggdånger söder om Härnösand.

OBS! Denna artikel publicerades 17 juni 2017.

Fotografen Örjan Leek tog bilder på älgarna under torsdagskvällen. Han har stor också stor erfarenhet av vilda djur, men det här...

– Jag har aldrig sett något liknande, säger fotografen Örjan Leek som tagit bilder på älgarna och samtidigt är jägare med stor erfarenhet av vilda djur.

LÄS MER: Så undviker du myggorna i sommar

”Sprider sig norrut”

Älgflugan är vanlig i södra och mellersta Sverige men finns nu allt längre norrut. Arten har tidigare rapporterats från Umeåtrakten och Sollefteå kommun.

LÄS MER: Nu är fästingsäsongen här – så skyddar du ditt djur mot parasiten

– Älgflugorna sprider sig norrut, det räknar vi med. Framförallt  om det är mildare vintrar, då förutsätter man att flugorna överlever och kan vandra längre norrut, säger Erik Ågren som är viltpatolog på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. 

Angripna djur kan tappa pälsen efter att ha drabbas av klåda efter flugornas bett.

– En älg kan ha tiotusentals flugor på kroppen, berättar Erik Ågren.

En annan drabbad älg Foto: Örjan Leek

Kan attackera människor

Arten attackerar även människor och suger blod genom en lång sugsnabel  med vassa tänder men lägger inte sina ägg på människor. När arten svärmar blir angreppen omfattande och människor som rör sig i viltrika trakter eller av någon anledning kommer nära djur kan ofta bli angripna av flugorna.

– De sätter sig i håret och kryper omkring och vissa personer blir även bitna, förklarar Erik Ågren.

Kan de vara farliga på något sätt?

– Det ska man inte behöva oroa sig för men man vet inte exakt vilka smitta de kan tänkas bära på, det är inte undersökt speciellt mycket. Det pågår forskning inom området, man tittar på om de kan bära på smitta ungefär som fästingar, men framförallt är det att de bits och är irriterande, säger Erik Ågren på SVA. 

Hjortlusflugan

Hjortlusflugan även kallad älgflugan eller lusfluga är en blodsugande parasit som föredrar hjortdjur som älg, rådjur och hjort.  Flugan har en sugsnabel som dras in i huvudet. Snabeln är försedd med små vassa tänder i spetsen, och kan på så sätt skära hål i värddjurets hud och flugan dricker därefter blod från såret. Hjortlusflugan kan förekomma i mycket stort antal hos en älg (10 000-tals flugor) och kan bidra till hårlöshet.

Larverna, vilka förpuppas i pälsen på värddjuret, faller ner på marken, och kläcks året efter. Efter kläckning börjar flugorna flyga omkring på jakt efter ett värddjur. När de landat på ett värddjur, släpper de vingarna och flugan kan aldrig mer flyga igen. Även nötkreatur, hästar och får kan utgöra värddjur. Flugorna tillbringar i huvudsak resten av sitt liv på värddjuret.

Det är inte ovanligt att människor eller hundar blir bitna av hjortlusflugor och betten kan orsaka hudinflammationer av varierande grad. Detta sker ofta under skogspromenader på hösten när flugorna söker sina värddjur. Jägare blir ofta bitna under jaktsäsongen när de haft kontakt med hjortdjur, eller bara vistats i skogen

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.