Författare Lena Ollmark berättar om skräck för barnen på Vallaskolan. Foto: Ylva Holmgren SVT

Barnböcker om spöken är inne

Uppdaterad
Publicerad

Lena Ollmark är författaren bakom boken ”Den förskräckliga historien om lilla hon” som nu blivit en skräckopera. Hon hälsade på elever på Vallaskolan i Sollefteå för att försöka väcka läs- och berättarlust.

Med inlevelse berättar Lena Ollmark hur gripen hon blev av att bli rädd när hon läste läskiga böcker som barn. Och när hon växte upp ville hon själv skrämma andra med sina berättelser.

  – Jag älskar ju att försöka hitta skräcken i vardagen. Jag vill att det ska vara obehagligt där man bör känna sig trygg, berättar Lena.

Växande trend

På Svenska barnboksinstitutet har man under de senaste åren märkt av en växande trend av intresset för Skräckböcker, speciellt hos barn från sex år och uppåt. Att det växer gör också att vi pratar mer om våra rädslor säger Lena.

  – Vi tar beslut som vi fattar med på grund av vår rädsla för olika saker och kan vi inse det så tror jag att vi kan hantera många saker mycket bättre, säger Lena.

Får man skrämma barn?

  – O ja! Man SKA skrämma barn. Barn tycker ofta att det är väldigt roligt men man får ju inte skrämma någon som mår dåligt av det, säger Lena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.