Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Delén är nöjd med bostadsrättsföreningens beslut att installera solceller. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Bostadsrättsföreningen i Örnsköldsvik installerade solceller i rätt tid

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrättsföreningen Örnsköldsvikshus 2 valde att installera solceller på sina åtta hustak i samband med takbyte. Det har visat sig vara ett beslut helt rätt i tiden med stigande elpriser.

Det var på ett extrainsatt föreningsmöte som frågan om solceller lyftes. Skulle inte föreningen passa på att installera solceller när taket ändå skulle bytas. Det slutade med ett enigt ja och en investering på 17 miljoner kronor. Nu är den 120 kvadratmeter stora anläggningen klar och har producerat el i en vecka.

– Vi tänkte att egenproduktion och möjlighet att sälja överskottet måste vara framtiden. Även möjligheten till laddboxar för elbilar som kommer mer och mer. Men det får vi ta när efterfrågan ökar, säger Hans Delén som är ordförande i bostadsrättsföreningen.

Producerar halva årsförbrukningen

Anläggningen väntas kunna producera upp till 120 000 kWh/år och det ska täcka fastighetselens halva årsförbrukning. Det har visat sig vara ett klokt beslut konstaterar Hans Delén leende.

– För ett år sedan förbrukade vi el för 90 000 på de allmänna ytorna. Nu blir det nog mer antar jag så det känns bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.