Antalet gästnätter i Medelpad är högre än nånsin tidigare, uppger Näringslivsbolaget i Sundsvall. Foto: Henrik Montgomery, TT

Bra år för besöksnäringen i Medelpad

Publicerad

Destination Sundsvall dit också Ånge och Timrå räknas, lockade fler turister och affärsresenärer än nånsin. Ökningen är större än övriga Sverige, uppger Näringslivsbolaget.

Totala antalet gästnätter på campingplatser, hotell, vandrarhem och stugbyar i Sundsvall, Timrå och Ånge var 621 000 förra året. Det är 30 000 fler än året innan.

– Ökningen förklaras av bra sommarperiod. Campingnätterna ökade mycket i sommar till följd av det fina vädret, säger Anna Borggren, affärsområdeschef Marknad på Näringslivsbolaget.

Utländska gäster

Men det var inte bara campinggästerna som bidrog till ökningen. I Medelpad var det, till skillnad från övriga Sverige där antalet gästnätter på hotell minskade, många som checkade in på hotell. Skogsjätten SCAs stora projekt i Östrand är en del av förklaringen.

-Det som sticker ut förutom sommarmånaderna är januari och december 2018 då  antalet affärsresenärer ökade markant, vilket är ovanligt men väldigt positivt, säger Anna Borggren.

Hon oroar sig inte för överetablering av hotell i området, med tanke på Petter Stordalens hotellprojekt i centrala Sundsvall.

– Ny kapacitet drar till sig nya marknader, besökare som inte varit här tidigare, menar hon.

Ytterligare ett glädjeämne för Destination Sundsvall var att andelen utländska gäster ökade. Också det mer än övriga landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer