Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rökutvecklingen var kraftig från den aktuella lägenheten och huset utrymdes – hör räddningstjänsten på plats. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Brand i lägenhet i centrala Sundsvall – en person död och en allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit i ett större flerfamiljshus i Stenstan. Två personer fördes till sjukhus, varav en nu har avlidit. Den andra vårdas för allvarliga skador.

Räddningstjänst, ambulans och polis ryckte ut till branden, som startade runt 14.10 i en lägenhet på Södra Järnvägsgatan.

Enligt räddningstjänsten är sex personer drabbade, och två fördes med ambulans till sjukhuset i Sundsvall.

– Lägenheten är nu släckt och vi jobbar med att säkerställa att det inte gått vidare och vädrar ut rök, säger Fredrik Lindqvist, vakthavande befäl på räddningsregion Mittnorrland.

Rökfyllt trapphus

Det har kommit kraftigt med rök från den drabbade lägenheten, och har varit rökfyllt i trappuppgången så huset utrymdes.

– Jag har inga uppgifter ännu om hur det har startat men vad jag förstått är det bara en lägenhet drabbad, säger Fredrik Lindqvist.

Förhoppningen är att övriga lägenheter ska vara beboeliga när insatsen är klar, runt 17.30.

– Eventuellt har branden startat i samband med matlagning – det är en utredningshypotes i alla fall, säger Per Bjurström, befäl vid polisens ledningscentral.

En avliden – allvarliga skador för annan

Region Västernorrland meddelade under eftermiddagen att de två skadade är vuxna personer, varav en vårdades för livshotande skador på Sundsvalls sjukhus. Den andra har allvarliga skador och har flyttats till annat sjukhus för specialistvård.

På kvällen uppger regionen att den svårast skadade har avlidit. Anhöriga är underrättade, bekräftar polisens jourhavande förundersökningsledare Ingemar Vikström.

– Den avlidne är en man i 80-årsåldern. Det andra är en man i 40-årsåldern.

Förundersökningen rubriceras som mordbrand för att utreda vad som har hänt. Polisen har spärrat av brandplatsen för teknisk undersökning.

Branden startade i ett stort, äldre stenhus på Södra Järnvägsgatan i Sundsvall. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.