Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En byggnad på Näsåkers festplats var helt övertänd då brandkåren kom fram. Foto: Profilbild LeekVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brand på Urkult-området i Sollefteå – solscenen totalförstörd: ”En person har förhörts under natten”

Uppdaterad
Publicerad

Det började brinna i en publik lokal på Näsåkers festplats på fredagskvällen. Den så kallade Solscenen har totalförstörts.

– En byggnad var helt övertänd när vi kom fram, säger Viktor Lundin på räddningstjänsten.

Larmet kom från Näsåkers festplats vid kvart över åtta på fredagskvällen. Det handlar om området där Urkultfestivalen brukar hållas, en festplats med flera olika byggnader.

– Det är en utescen med en köksbyggnad i anslutning som var helt övertänd när vi kom fram. Det fanns inga möjligheter att rädda den, berättar Viktor Lundin som är inre befäl för räddningstjänsten i Västernorrland.

Det fanns risk att elden skulle sprida sig och man fokuserade på att skydda byggnaderna runtomkring. Vid 21.40 säger Lundin att läget är under kontroll.

Ingen person ska ha skadats

Räddningstjänsten har inte fått några uppgifter om att det funnits några personer vid lokalen. Ingen person fanns på platsen när räddningstjänsten kom dit.

Det ska vara den mindre scenen, kallad Solscenen, som förstörts. Från början jobbade styrkor från fyra stationer med eldsvådan, men Sollefteåstyrkan lämnade platsen under kvällen och ytterligare en väntades kunna lämna snart. Två stationer var kvar för att bevaka tills man kan lämna över till fastighetsägaren.

Misstänks vara anlagd

Enligt en källa till SVT hade några ungdomar synts till i området under kvällen. Polisen har också hört en person.

– En person hämtades in till förhör under natten och släpptes sedan tidig lördagsmorgon, samt att området är avspärrat och det hela kommer att utredas, berättar Åsa Mjörndal, polisens presstalesperson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.