Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyligen åtalades 16 tonåringar för ett stort antal stölder mot en obemannad matbutik i Örnsköldsvik. I klippet hör du Pär Bygdeson på Livsmedelshandlarna om risker och fördelar med obemannade butiker. Foto: SVT/Louay Bugdén

Branschorganisationen om de 16 åtalade för Ica-stölder i Järved: ”Exceptionellt”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen åtalades 16 ungdomar från Örnsköldsvik för flera stölder mot en obemannad matbutik i Örnsköldsvik. Trots ökad risk för stölder är intresset för att hålla butikerna öppna utan personal, stort bland Icahandlare.

– Det blir en bra service för de personer som kanske jobbar skift eller av andra anledningar behöver handla sent, säger Pär Bygdeson från branschorganisationen Livsmedelshandlarna.

Stölderna vid matbutikernas självscanning var enligt Pär Bygdeson vanligare förr. Då var metoden att ett kapat Bank-ID användes för att kunna genomföra brottet.

Flera butiker vidtog dock olika åtgärder för att stoppa stölderna, exempelvis att man är tvungen att visa upp en bild på sig själv när man använde Bank-ID.

Butik i södra Sverige blev ungdomsgård

Örnsköldsviksbutiken är inte den enda som stött på patrull när det kommer till att hålla butiken öppen utan närvarande personal. Pär Bygdson berättar om en butik som tvingades stänga igen, då lokalen användes som ungdomsgård av lokala ungdomar.

– Ungdomarna åkte dit, fikade och köpte godis vilket de visserligen betalade för, men det såg väldigt stökigt ut och många kunder kände att de inte ville handla när det satt femton till tjugo ungdomar där inne. Där fyllde visserligen butiken ett behov, men det var inte butiken som skulle fylla just det behovet.

I klippet: Hör Bygdesons kommentar om ICA-stölderna i Örnsköldsvik och varför handlare väljer att ha obemannade butiker.

Fakta om självscanning och obemannade ICA-butiker:

• Ica har i dagsläget snart 50 To Go-butiker öppna.

• Cirka 150 butiker som står på intresselistan över att öppna obemannade butiker.

• Snabbkassor finns i ca 500 ICA butiker och självskanning med handtag i ca 350 butiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.