Fjällrävar som fångats in och medicinerats får en öronmärkning efteråt.

Bråttom för fjällrävarna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har bestämt att fjällrävar ska fångas in för att medicineras. Detta för att undvika en ny skabbepidemi som kan slå ut hela fjällrävskolonin i Västerbotten.

Några av fjärrävarna som undersöks är rejält angripna av skabb. Andra kommer att insjukna snart. De nytagna bilderna på fjällrävarna i området runt Stekenjokk visar att de drabbats av en svår och farlig parasit, omöjlig att värja sig mot.

– Ja det är klart, när man ser de här sjuka rävarna så ser det inte trevligt ut, säger Sonja Almroth, Länsstyrelsens naturbevakare i Vilhelminafjällen. De ser väldigt angripna och sjuka ut, berättar hon.

Stort arbete pågår

Minst fyrtio fjällrävar finns i Stekenjokkområdet och naturbevakarna har ett stort arbete framför sig. Kameror har satts upp för att se hur många djur som har fått skabb.

Alla är inte sjuka men ändå kommer alla fjällrävar i området att fångas in och behandlas med skabbmedicin.

Infångningen ska ske med fångstburar som rävarna med hjälp av mat självmant kommer att gå in i.

– Ja det är inte omöjligt att fånga in dem. Vi sätter upp burar vid lyorna där vi sen placerar mat inuti de. Sen är det bara att vänta för rävarna vänjer sig med att burarna finns där sen går de in och äter maten och på sätt fångas de, säger Sonja Almroth. Hon berättar också att djuren inte skadas utan kan riskfritt behandlas och märkas.

Ger hudbehandling

Länsstyrelsen har beslutat att de infångade fjällrävarna ska få hudbehandling mot skabb. Sen ska också prover tas, blod, hår och hudavskrap.

Till sist så öronmärks varje individ som fått behandling för att inte samma räv ska behandlas flera gånger.

En plågsam död

Rävskabb är väldigt smittsamt. Sjukdomen orsakas av kvalster som på grund av djurens närhet i lyorna sprider sig snabbt melllan dem. Och sjukdomen är förödande.

Rävarna dör en långsam och plågsam död. Ofta av svält eller att de fryser ihjäl. Om rävarna inte får behandling snart så riskerar hela kolonin att slås ut.

– Det vi framför allt koncentrerar oss på nu är att det inte ska sprida sig så därför fortsätter vi att utfodra både i och utanför området, säger Sonja Almroth. Det gör vi för att de inte ska söka sig från sitt revir för att hitta mat någon annastans och på så sätt bära smittan med sig, menar hon.

När utrotning på 70-talet

I slutet av sjuttiotalet så höll en skabbepidemi bland rödrävar nästan på att utrota hela den svenska rävstammen. Och görs inget nu kan det bli ett liknande katastrofläge bland fjällrävarna

– Problemet blir att fler rävar blir drabbade och att det isåfall blir betydligt svårare att fånga in och behandla alla rävar så vi hoppas verkligen att det inte sprider sig utan att det stannar i det här området, säger Sonja Almroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.