Foto: SVT

Bara 39 procent har bredband på landsbygden i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens mål att 95 procent av befolkningen ska ha 100 Mbit bredband 2020 håller inte. I Västernorrland var det bara 77 procent som hade tillgång till snabbt bredband 2018. Än värre är det på landsbygden där bara 39 procent hade snabbt bredband.

Det har grävts ner fiber som aldrig förr i Sverige de senaste åren men utan att nå målet att 95 procent av befolkningen ska tillgång till snabb internetuppkoppling. Västernorrland ligger på fjärde sämsta plats när det gäller tillgång till snabbt bredband.

– Vi har en lång väg kvar att vandra för att kunna nå målen. Framför allt beror det på glesheten i Västernorrland. Vi bor för glest och det är för få människor som bor på varje plats, säger Marika Bystedt Gaulitz som är länsstyrelsens projektledare för Dig 2020.

Dyr infrastruktur

I Västernorrland sticker Kramfors och Sollefteås kommuner ut. Där har endast 38 respektive 33 procent på landsbygden tillräckligt god uppkoppling. Bäst utbyggnad på landsbygden i länet under samma tid hade Timrå kommun där 55 procent hade tillräckligt god uppkoppling. Men då ska man komma ihåg att Timrå är länets minsta kommun till ytan.

– Den bredbandskartläggning som vi har gjort tidigare visade att kostnaden för enskilda hushåll uppgick till en halv miljon kronor. För ett enda hushåll, säger Marika Bystedt Gaulitz.

Marika Bystedt Gaulitz, projektledare för Dig 2020 på länsstyrelsen i Västernorrland. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Mer medel behövs

Post- och telestyrelsen menar att det kommer att krävas totalt 22 miljarder kronor för att nå fram till målet. Samtidigt satsar regeringen bra 650 miljoner under tre år i sin kommande budgetproposition. Beräkningar som länsstyrelsen i Västernorrland har gjort visar att det skulle krävas en miljard bara i Västernorrland.

– Det är ju svårt att få ihop den ekonomin. Det kommer att krävas att man avsätter mer medel om man vill att vi ska uppnå bredbandsmålet.

Eller om man minskar ambitionerna?

– Eller om man minskar ambitionerna. Men samtidigt så har man ju en massa andra krav på sig när det kommer till digitalisering så frågan är om det ens är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.