Foto: Montage, SVT

Brexit påverkar företag i länet

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen den 11:e december skulle brittiska parlamentet rösta i Brexitfrågan. Men det skjuts upp.

Hur det går och vilket sorts avtal det blir kommer att påverka många företag i länet. Vi har besökt ett exportberoende företag i Härnösand.

In i det sista tycktes allt vara en helt öppen fråga. Brexit med avtal – eller utan?  Ett hårt utträde ur EU eller ett mjukt?

Eller blir det rentav en ny omröstning i Storbritannien? Det enda som går att veta tycks vara att ingen faktiskt vet,

omröstningen i det brittiska parlamentet ser ut att bli en ovanligt rafflande historia.

Englandsmarknaden påverkas

Hur det blir med Brexit får direkt effekt på många företag i Västernorrland. Vi besökte ett – Logosol i Härnösand som tillverkar bland annat mobila sågverk och hyvlar för mindre företag och privatpersoner.

Företaget startades 1989 och har i dag runt 35 anställda.  Logosol omsätter runt 110 miljoner per år och 70 procent av tillverkningen går på export. Englandsmarknaden utgör uppemot 10 procent.

”Skulle ha tid på oss”

– Först blev vi bestörta och undrade hur det skulle bli vår export till England, men ganska snabbt landade vi i slutsatsen att det inte skulle bli någon snabb omställning, vi skulle ha tid på oss att hitta en lösning, säger Malte Frisk, vd på Logosol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.