Brist på allmänläkare orsakar vårdkris – Västernorrland sämst

Publicerad

Bristen på allmänläkare är ett av grundproblemen i den svenska vården, enligt Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys, och extrem stress kan vara en del av förklaringen. Region Västernorrland har lägst antal allmänläkare per hundratusen invånare i landet.

Söker man vård inom primärvården i Västernorrland kan man inte förvänta sig att möta samma läkare som förra gången. 

Bakgrunden till läkarkrisen är en stor nationell brist på specialistläkare inom allmänmedicin. Bilden bekräftas av såväl Läkarförbundet som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och enligt Socialstyrelsens senaste rapport är primärvården i Region Västernorrland sämst i landet.

– Inom primärvården vänder man sig ut och in för att hitta nya arbetssätt för att möta situationen, vi får inte tag i stafettpersonal heller, säger regiondirektören Kurt Pettersson.

Jämtland bäst

Statistiskt är 43 allmänläkare i Västernorrland sysselsatta inom hälso- och sjukvård per hundratusen innevånare, enligt de senaste siffrorna. Rikssnittet ligger på 62 läkare och bäst är länsgrannen Jämtland med 78 läkare per hundratusen personer.

Andree Wennstig jobbar som allmänläkare i Ånge i Västernorrland och gillar sitt jobb, men tycker att det kan vara stressigt. Samma uppfattning har Karin Björkman på hälsocentralen i Granlo i Sundsvall.

I videon ovan ger de sin syn på allmänläkarnas situation.

Mest stressade av alla i vården

Allmänläkare är den yrkesgrupp som upplever mest stress av alla som jobbar i vården. Enligt en undersökning från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys tycker 65 procent av de tillfrågade läkarna inom primärvården att jobbet är mycket eller oerhört stressigt.

Förstår inte

Trots att jobbet är både stressigt och bitvis ensamt kan varken Andree Wennstig eller Karin Björkman förstå vad som är orsaken till allmänläkarbristen och varför den är extra stor i Västernorrland.

– Jag har svårt att begripa, varför. Jag tycker att det är fantastiskt att få följa patienter, säger Karin Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.