Brist på kontaktfamiljer i Örnsköldsvik: ”Ser behov av stabila förebilder”

Publicerad

Under pandemin har behovet av kontaktfamiljer ökat i Örnsköldsvik. Just nu är det tolv barn som köar och kommunen hoppas nu att fler ska visa intresse att bli kontaktfamilj.

Behovet av kontaktfamiljer har ökat – vilket märks på välfärdsförvaltningen i Örnsköldsvik.

– Många barn och vuxna mår psykiskt dåligt. Vi ser ett större behov idag av stabila förebilder i form av kontaktfamiljer och kontaktpersoner, speciellt nu när många är isolerade och inte mår bra, säger Annica Lindqvist som är resurssamordnare för kontaktfamiljer och kontaktpersoner.

Väntat länge

Av de tolv barn som köar har några väntat länge. Men bristen på kontaktfamiljer gör det svårt för Annica och hennes kollegor att matcha barnen mot passande familjer.

– Det är ett ganska litet inflöde eftersom det inte kommer så många familjer som vill ta sig an uppdrag som kontaktfamilj. Det kan bero på att det inte är så många som vet om att det finns ett behov. Det kan också bero på att man inte har plats eller tid, säger Annica Lindqvist.

Hör resurssamordnaren Annica Lindqvist förklara vad det innebär att vara kontaktfamilj i klippet.

Vad är kontaktfamilj?

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn i ditt hem någon eller några dagar i månaden, för att vara ett extra stöd.

Ett barn kan behöva personligt stöd, trygghet och få komma till en ny miljö. Det kan också handla om att föräldrarna behöver hjälp för att kunna ta sitt föräldraansvar. I sådana situationer kan socialtjänsten utse en kontaktfamilj, som kan vara en person eller en familj.

Källa: socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.