Krismöten efter brokonkurs

Uppdaterad
Publicerad

Ett av företagen som bygger E4-bron i Sundsvall ansökte på måndagen om konkurs. Konsekvenserna för brobygget är oklara men flera personer i nyckelfunktioner tros få lämna sina jobb.

Det danska företaget E. Pihl & son AS lämnade under måndagen in en konkursansökan. Enligt företaget har man misslyckats med att hitta en finansiell lösning som kan garantera fortsatt drift.

Konkursen får direkta konsekvenser för E4-bron i Sundsvall.

– Vi befarar att 10-15 personer kommer att få lämna sina jobb till följd av konkursen. Flera av dom har nyckelfunktioner i projektet men vi kan inte bedöma konsekvenserna ännu, säger Magnus Borgström som är Trafikverkets projektledare för E4 bron.

Solidariskt ansvar

Phil & son är ett av tre solidariskt ansvariga företag som ingår i det konsortium som bygger E4-bron. De två andra är de tyska företagen Max Bögl och Josef Möbius. Företaget som nu begärt sig i konkurs har främst haft ansvaret för betongarbeten på bron. Just nu har företaget arbetat med anslutningsbroarna.

Eftersom de tre företagen i konsortiet har ett solidariskt ansvar räknar Trafikverket med att de två övriga företagen kommer att ta över det danska företagets uppgifter i projektet.

– Även om Max Bögl och Möbius är specialiserade på stål respektive vattenarbeten finns det betongkompetens också i dom företagen. Vi räknar med att dom tar över, säger Magnus Borgström.

– Men vi vet inte ännu hur det blir. Vi fick veta om konkursen igår och det pågår mycket aktiviteter i projektet just nu. Mötena avlöser varandra, säger Borgström till Mittnytt.

Stark expansion

Företaget har tidigare dragits med ekonomiska problem och orsaken anges vara en alltför stark expansion både i Danmark och utomlands. Detta med brister i kontrollen av kunder och underleverantörers kreditvärdighet.

”Konkursen för Pihl kommer att ha en betydande och långtgående negativa ekonomiska och humanitära konsekvenser för många begåvade människor, byggare, partners och underleverantörer. Det är förfärligt att behöva fatta ett beslut som kommer att påverka så många människor” skriver företaget på sin hemsida.

Stockholmsprojekt också berörda

Pihl & son är även inblandade i byggandet av Söderströmstunneln, som är en del av Citybanan, och Årstabron i Stockholm.

Enligt Trafikverkets inköpsdirektör, Katarina Norén, har alla utbetalningar till företaget stoppats. Trafikverkets jurister har också startat ett arbete att gå igenom avtalen med det danska företaget.

– Det är först när vi granskar avtalen i detalj som vi svart på vitt ser vilka effekter konkursen kommer att få, säger Norén till Mittnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

E4 Sundsvall

Mer i ämnet