Den ekonomiska föreningen Voon, Vård och omsorg i Norrland, öppnade den nya medlemsägda vårdcentralen i Sollefteå kring årsskiftet. Nu har man hamnat i ett prekärt ekonomiskt läge. Foto: SVT / arkiv

Budgetchock för Voon – måste spara fyra miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det medlemsägda Voon (Vård och omsorg i Norrland) som bland annat startat en vårdcentral i Sollefteå har akuta ekonomiska problem. Ett åtgärdsprogram ska minska kostnaderna med runt fyra miljoner – samtidigt vill man skjuta på betalningarna till landstinget.

I juni tillträdde Nils-Gunnar Molin – förgrundsfigur i föreningen Sollefteå & Örnsköldsvik framtidens akutsjukhus – som ordförande för det medlemsägda sjukvårdskooperativet Voon. Det sedan han tidigare fungerat som konsult och rådgivare för den ekonomiska föreningen.

I samma veva som Molin gick in som ordförande konstaterades att Voon gick mot ett gigantiskt ekonomiskt underskott.

Vårdkooperativet Voon

En oväntat stor vårdtyngd

– Orsakerna är den kraftiga tillströmningen av patienter och framför allt så kallade vårdtunga patienter efter öppnandet av den nya vårdcentralen i Sollefteå, säger Nils-Gunnar Molin till SVT Västernorrland.

Med vårdtyngd innebär det vårdbehov som var och en av de patienter som sökt sig till vårdcentralen har.

Ackumulerat vårdbehov

– Många av dem har ett uppdämt, ackulmulerat behov av sjukvård, det vill säga de behöver vård för flera olika sjukdomar och åkommor som de kanske inte fått hjälp med tidigare på grund av väntetider och läkarbrist.

Summa summarum har trycket på den nya vårdcentralen blivit så stort att man nu går på knäna ekonomiskt.

Större tillströmning än väntat

– Vi var förberedda på en stor tillströmning av patienter när vi öppnade, men att det skulle bli ett sådant här tryck hade vi inte kunnat föreställa oss. Efter öppningen såg vi snabbt att det skulle bli bekymmer, säger Nils-Gunnar Molin.

Ett åtgärdsprogram arbetades fram under sommaren, som i grova drag går ut på att kostnaderna måste minska med omkring fyra miljoner kronor på årsbasis.

Vårdkooperativet köper bland annat röntgen och laboratorietjänster från landstinget och har nu också ansökt om att få sprida ut betalningarna över en längre tid.

”Patienternas behov i fokus”

Tror ni att ni får gehör för det?

– Jag hoppas det. Med den befintliga åtgärdsplanen tror och hoppas vi kunna fördela ut kostnaderna på lite längre sikt. Det är väl inte konstigt egentligen att en ny medlemsägd verksamhet kan ha lite problem av det här slaget i början. Men verksamheten fungerar mycket bra, vi har full bemanning med fast personal och läkare och nöjda patienter. Till syvende och sist är det ju patienternas bästa som är det viktigaste,  säger Nils-Gunnar Molin.

SVT Västernorrland har även varit i kontakt med Voons vd Kerstin Brandelius som inte vill kommentera det hela utan hänvisar till Nils-Gunnar Molin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkooperativet Voon

Mer i ämnet