Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Buss med förnödenheter åker från Lucksta till Warsawa. Planen är att få med sig flyktingar tillbaka till Västernorrland. Hör om planerna i klippet. Foto: Javier Abalo Aguilar/SVT

Buss med förnödenheter körs från Lucksta till Warszawa: ”Jag förväntar mig kaos”

Publicerad

Under morgonen lämnade en buss med förnödenheter Lucksta, Sundsvalls kommun. Bussen skall åka hela vägen ner till Warszawa för att bistå behövande med allt från mat till hygienprodukter och barnartiklar.

Initiativet togs av Sundsvallsbon Emma Halvarsson och under flera dagar har privatpersoner och butiker donerat flertalet olika produkter att leverera till Polen.

Produkterna levereras av Emmas pappa Lasse Johansson och hans kollega Göran, som under måndagen startade resan mot Warszawa som slutdestination.

– Vi åker från Lucksta till Nynäshamn där vi sedan tar färjan till Gdansk. Därefter återstår cirka 30 mil till Warszawa. Jag förväntar mig kaos när vi är på plats, säger busschauffören Lasse Johansson.

Hämtar flyktingar

Väl på plats skall produkterna tas emot av en hjälporganisation som ägaren av bussen har varit i kontakt med.

Planen är att lämna av alla produkter för att sedan hämta upp flyktingar från Ukraina som skall köras till Sundsvall.

– Här i Lucksta finns det plats som bussägaren har att erbjuda, sen vet jag att det i Timrå även finns platser. Det är det minsta problemet, säger Lasse Johansson.

Tagit ledigt

Föraren Lasse Johansson har tagit ledigt från jobbet för att kunna utföra resan och är överväldigad med känslor efter så många människors engagemang.

– Det känns bra. Mycket är Emma Halvarssons förtjänst att det blivit sådan uppslutning, säger han.

I klippet hör du mer om det som fraktas och om planerna i Polen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet