Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Extrem brist. Det menar David Erixon, kommunikationschef på Nobina, som i videon berättar om kommande års stora rekryteringsutmaning inom bussbranschen. Foto: SVT

Bussbranschen behöver anställa 5 000 chaufförer i landet närmaste två åren

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på busschaufförer är stor och väntas bli ännu större i framtiden.

– När vår bransch tittar framåt bedömer man att vi behöver rekrytera omkring 5 000 människor de kommande två åren, säger David Erixon, kommuniktionschef på Nobina.

Nobina som kör stora delar av kollektivtrafiken i Västernorrland står inför en stor rekryteringsutmaning tillsammans med övriga bussbranschen. Bristen på busschaufförer väntas växa och man bedömer att branschen behöver rekrytera omkring 5 000 personer i landet de nästkommande två åren.

Pensionsavgångar och utbildningar

David Erixon, kommunikationschef på Nobina, menar att det finns två stora faktorer som ligger till grund för bristen:

Pensionsavgångar och brist på utbildningsplatser ute i landet.

– Det utbildas alldeles för få. Här ser vi att samhället i stort kan göra en skillnad genom att skapa fler utbildningsplatser, säger han.

Drygt 50 procent av Nobinas förare idag har utländsk bakgrund och företaget jobbar aktivt med mångfald i deras rekryteringar, enligt David Erixon.

– När det kommer till en kulturell mångfald har vi kommit väldigt långt. Men det finns mer kvar att göra. Bussföraryrket är fortsatt väldigt mansdominerat och vi har fokus på att få in fler kvinnor till yrket, säger han. 

I videon berättar David Erixon om den enorma utmaningen branschen står inför.

Bussbolaget Nobina

Nobina är en kollektivtrafikoperatör för buss och kör på uppdrag av bland annat regioner och kommuner kollektivtrafik i Norden.

I Västernorrland kör man på uppdrag av Din tur i stora delar av Sundsvall, Örnsköldsvik och Timrå.

Avtalet mellan Nobina och Din tur gäller fram till 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.