Det är så här det ser ut på busskurerna där man misstänker att skotten ska ha träffat. Foto: Agneta Nyberg, Sundsvalls kommun

Kommunens hypotes: ”Övertygade om att kurerna skjutits sönder”

Uppdaterad
Publicerad

Ett skotthål visar tydligt vad som kan ha skett med Sundsvalls busskurer under helgen. Mycket tyder på att busskurerna skjutits sönder.

I de flesta fall är det bara glaskross som återstår, men på Björneborgsgatan i Sundsvall har Sundsvalls kommun hittat ett viktigt spår. Den krossade rutan hänger kvar i ramen med ett tydligt hål som förefaller komma från ett vapen.

Nära bostäder

Skotthålet bekräftar kommunens misstanke att någon passerat förbi i ett fordon och skjutit sönder busskurerna. Sent på tisdagseftermiddagen hade kommunen lokaliserat 54 vandaliserade väderskydd. I några fall är det enstaka rutor som krossats i busskurerna medan det i andra fall rör sig om 3-4 tutor.

Varje ruta kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor att ersätta:

– Den ekonomiska skadan är allvarlig nog men att någon skulle ha åkt omkring med ett vapen och förstört kurarna är förfärligt. I flera fall har vi haft villabebyggelse precis bakom busskurerna, säger Agneta Nyberg vid kommunens gatuavdelning.

Kommunen har polisanmält förstörelsen.

Någon misstänkts ha skjutit hål på busskuren.

Glaset slungats iväg

Misstankarna om att busskurerna skjutits sönder väcktes redan tidigt. Det är glasen som ligger parallellt med vägen som är trasiga. Dessutom har glaset slungats iväg bakom kuren.

– Först trodde vi att man använt en hammare men efter att ha åkt runt en hel dag och plockat ihop resterna så blev vi mer och mer övertygade om att kurerna skjutits sönder. När vi sedan kom till kuren på Björneborgsgatan blev vi övertygade om att det är så det gått till, säger Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.