Varje sönderslagen glasruta kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor att ersätta. Foto: Rolf Lunneborg, SVT

50-tal busskurer vandaliserade i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

I vad som förefaller vara en samordnad aktion har ett 50-tal busskurer slagits sönder i Sundsvall. Vandaliseringen skedde under helgen och Sundsvalls kommun har haft personal ute för att samla in glassplitter.

Det rör sig inte om en eller ett par vandaliserade busskurer utan om ett 50-tal i vitt skilda stadsdelar. Haga, Skönsmon, Västermalm etc.

– Så vitt jag kan förstå är det någon eller några personer som åkt runt i ett fordon och slagit sönder kurerna. Det är fullständigt obegripligt, säger Andreas Pettersson som är chef för avdelningen för kollektivtrafik och tillgänglighet på Sundsvalls kommun.

Varje sönderslagen glasruta kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor att ersätta. Under det senaste dygnet har Sundsvalls kommun haft sugbilar ute för att samla in sönderslaget glas.

Foto: Rolf Lunneborg, SVT

Kan ha skjutits sönder

Agneta Nyberg, som arbetar med att sanera efter vandalerna, konstaterar att det är glasen som ligger parallellt med vägen som är trasiga. Dessutom har glaset slungats iväg bakom kuren. Det får henne att misstänka att någon skjutit sönder glasen.

– Det är otäckt eftersom vi i en del fall har villabebyggelse alldeles bakom, säger Agneta Nyberg.

Foto: Rolf Lunneborg, SVT

”Återkommande fenomen”

Vid samma tid förra året slogs ett 20-tal busskurer sönder. Den gången var det Birsta och Ljustadalen som var mest utsatt. Vandaliseringen polisanmäldes av Sundsvalls kommun men gåtan fick aldrig någon lösning.

– Det verkar vara ett återkommande fenomen. Det hela är mycket märkligt, säger Andreas Pettersson.

Vandaliseringen polisanmäls

Sundsvalls kommun håller just nu på att sammanställa en förteckning över de sönderslagna busskurerna som enligt kommunen verkar finnas runt stora delar av centrala Sundsvall. Sedan väntar en polisanmälan.

Fotnot: Texten är uppdaterad. Tidpunkten för när vandaliseringen ska ha ägt rum är ändrad från natten mot måndagen till i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.