Tomas Byberg, VD vid bussbolaget Byberg och Nordin. Foto: SVT/Byberg och Nordin

Byberg och Nordin säljer verksamheten utanför Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Nordingråföretaget Byberg och Nordin meddelade under måndagen att de säljer den verksamhet man hittills bedrivit söderut i Mellansverige under namnet A Björks AB till det franska företaget Transdev.

Det var 2010 som Byberg och Nordin köpte en stor del av företaget A Björks AB och koncernen är i dag ett av Nordens största privatägda bussbolag. Man har verksamhet från Arvidsjaur i norr till Kumla i Söder. Men nu står det klart att koncernen säljs till det franska transportbolaget Transdev. Totalt berör försäljningen cirka 1300 tjänster och 650 fordon.

– Jag kan inte gå in på exakt hur mycket affären är värd men det är en stor affär. Det innebär att vi kanske kommer att kunna utveckla mer här i Västernorrland, säger Tomas Byberg, vd och ägare av Byberg och Nordin.

Fortsatt verksamhet i Västernorrland

Byberg och Nordins verksamhet i Västernorrland uppger man inte ska påverkas av köpet utan företaget ägs och ska i fortsättningen också drivas av Tomas Byberg.

– De anställda på Byberg och Nordin kommer inte att påverkas. Vi kommer att fortsätta att köra här men också ha kvar lite verksamhet i Umeå och Bergsjö, säger Tomas Byberg.

Majoriteten av de cirka 1300 tjänsterna som påverkas finns i Dalarna, Västmanland, Uppland och Gävle.

Utvecklas på hemmaplan

– Det har varit en fantastisk resa att tillsammans med övriga ägare och medarbetare bygga upp denna verksamhet. Marknaden för kollektivtrafik i Sverige är under förändring och vi tycker att det nu är rätt tid att låta en annan aktör driva verksamheten i Mellansverige framåt. Byberg & Nordin kommer att fortsätta utvecklas på vår hemmaplan, säger Tomas Byberg.

Totalt kommer Byberg och Nordin att ha kvar runt 240 fordon, 400 medarbetare och ett avtal för kollektivtrafiken i Västernorrland fram till 2022 med möjlighet till förlängning till 2024.

Affären ska nu prövas av Konkurrensverket och planeras att genomföras den 1 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.