Inga-Lill Bergman och Ingrid och Leif Bystedt upplever att mobiltäckningen är usel i byn. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Bybor i Träsk oroas över dålig mobiltäckning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Telia monterade ner det fasta telenätet har boende i Träsk i Kramfors kommun varit tvungna att förlita sig på det mobila nätet. Men det fungerar så dåligt att byborna oroas över vad den dåliga mobiltäckning kommer innebära.

2017 monterades telefonstolpar och ledningar ner i Träsk. Redan då var mobiltäckningen inget vidare men boende upplever att det blivit allt sämre. Några vittnar om att det inte går att ringa inomhus och att samtal bryts.

– Flera har upplevt det till exempel när man ringer till läkare. Man undrar vad som skulle hända om det börjar brinna eller om man behöver ambulans. Man kan inte ringa. Man nås inte och kan inte bli nådd. Det är riktigt svårt, säger Inga-Lill Bergman.

Bättre ropa på grannen

Leif Bystedt berättar att det är lättare att ställa sig på tomten och ropa till grannen än att slå en signal eftersom samtalen bryts så ofta.

– Jag tycker att det är fruktansvärt dåligt.

Han oroas också över konsekvenserna av dålig mobiltäckning.

– En vacker dag sitter vi kanske där med larm på våra händer som inte fungerar. Någonting måste ju göras och det nu.

Många samtal med Telia

Inga-Lill Bergman berättar att det är många som har tagit upp problemet med Telia och kommunen, men utan att få något gehör.

– Ingenting har hänt. Absolut ingenting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.