Byggarbetare lämnades kvar

Uppdaterad
Publicerad

Utländska byggarbetare lämnades kvar i Anundgård i Holm utan mat eller tillgång till transporter, sedan renoveringen av det planerade asylboendet i byn stoppats för en månad sedan.

De utländska byggarbetarna anlitades för att renovera de planerade bostäderna för asylsökanden. Men hela renoveringen stoppades när en inspektion visade att det fanns brister i brandskyddet, rapporterar Sveriges Radio Västernorrland. Då försvann företagaren från platsen och lämnade de utländska byggarbetarna åt sitt öde. De hade ingen tillgång till transporter, vilket innebar att de inte hade någon möjlighet att ta sig till närmaste livsmedelsbutik, för att köpa mat. Affären ligger i Liden, 1,6 kilometer från Anundgård. Byborna har fått rycka ut för att hjälpa arbetarna.

– I fredags skjutsade jag tre byggarbetare till affären och då sa de att det var de sista pengar de hade, säger grannen Jan Vinroth till SVT Mittnytt.

Arbetarna har bott i de bostäder som de renoverat och försökt dryga ut matförrådet.

– De har stått i snålblåsten och försökt fiska, säger Vinroth.

De fyra byggarbetarna, från Ukarina, kom till Sverige första oktober för att tjäna pengar på byggarbete. De har för Vinroth berättat att de inte fått betalt för sitt arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalhusen i Holm

Mer i ämnet