Byggnadsarbetare. Foto: Bertil Ericson / TT

Byggbranschen och industrin går på högvarv

Publicerad

Norrlandsfonden presenterade under tisdagen sin årliga konjunkturbarometer. I Västernorrland är läget starkare än normalt och framför allt är det byggsektorn och industrin som lyfter.

Stiftelsen Norrlandsfonden har tillsammans med SCB intervjuat ett tusental företag i Norrland inom ett tiotal huvudbranscher. Svaren ger såväl utfall för första halvåret som en nulägesbeskrivning för hösten och en prognos för 2019.

Högsta på elva år

För Västernorrlands del ligger konjunkturindex på +28, vilket är starkare än normalt. Inom byggsektorn har index ökat från +42 i fjol till +58 i höst, vilket är den högsta siffran på elva år. Företagen räknar dock med en konjunkturförsvagning till våren på grund av minskad efterfrågan. 

Industriföretagen i Västernorrland går också starkt och index har ökat med 56 enheter på tre år och ligger nu på +30. 

Ansträngda marginaler

– Det ser också ut att bli en ljus vår för industrin. Prognosen inför våren pekar mot att konjunkturförstärkningen fortsätter. Efterfrågan väntas öka och nästan hälften av industriföretagen räknar med att höja produktionen, säger Katja Lepola, Norrlandsfonden, i ett pressmeddelande.

Sällanköpshandeln går däremot tungt i höst och index har rasat från +5 till -51. Företagen tycks ha ansträngda marginaler men räknar med en återhämtning till våren vad gäller försäljning och lönsamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.