Foto: TT

Bytte droger mot sex – får två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 50-årige knarklangaren sökte upp unga missbrukande kvinnor och krävde sex i utbyte mot droger, trots att de själva ville betala. Nu döms han till fängelse i två år.

Den 50-årige trebarnspappan, bosatt i Stockholmsområdet men med Sundsvallsbakgrund, åtalades för att ha transporterat, innehaft och sålt mängder av droger till ett stort antal missbrukare i Sundsvallsområdet.

Det handlar bland annat om amfetamin, hasch, morfin och framför allt olika former av lugnande medel.

Bytte droger mot sex

”Rena apoteket”

50-åringen har gjorde sig känd i missbrukarkretsar för att erbjuda hemkörning av droger och för att också kunna leverera stora partier. Han har beskrivits som ”rena apoteket”.

Mannen  sökte också upp unga tjejer som fastnat i tungt drogmissbruk. Han gjorde klart att han kunde leverera olika typer av droger, dygnet runt – på premisserna att de betalade ”i natura”.

Ville ha sex – inte pengar

50-åringen åtalades för tre fall av sexuellt utnyttjande av personer i beroendeställning. Det handlar om unga kvinnor – 22, 24 och 25 år gamla. Två av dem har barn.

Enligt kvinnorna var det vid ett flertal tillfällen tydligt att han ville ha betalt för drogerna i sexuella tjänster. Även i fall där de hade pengar med sig till drogerna och förklarade att de ville betala med dem.

Eftersom mannen antydde att sex var villkoret och att det dessutom kunde blir lite mer än avtalat om de ”ställde upp” ansåg de att de inte hade något val i den situation de befann sig i.

Nere i missbruk

I förhören har de berättat att de var djupt nere i missbruk när de kontaktades av mannen. En av kvinnorna berättade i rätten att mannen ”läser av andra ganska lätt. Han ser om man har någon svaghet och vet hur han ska bryta ner den som är svag.”

Mannen var väldigt ”på” enligt kvinnorna; ”Han skrev och ringde hela tiden”.

I förundersökningsmaterialet finns sms mellan 50-åringen och kvinnorna. ”Snäll? Tbax?”, ”Samma massage eller lite extra…?”  och ”Lite kul borde du bjuda på” betyder enligt kvinnorna att han ville ha något sexuellt tillbaka som ersättning för droger.

Kränkt, äcklad...nedsmutsad

Alla har de tagit oerhört illa vid sig. En berättade i förhör att hon lovat sig själv att aldrig sälja sig för droger. När det ändå hände kände hon skam och stor besvikelse mot sig själv.

”Jag kände mig kränkt, äcklad...nedsmutsad...jag hamnade som i ett överlevnadsläge där det kändes som att jag lämnade min kropp.”

Döms för utnyttjande i sju fall

50-åringen får nu alltså två års fängelse av Sundsvalls tingsrätt. Han döms för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning i sammanlagt sju fall mot de tre kvinnorna.

Han döms också för narkotikabrott på två punkter och för olaga hot mot en 25-årig man som han sålt droger till.

Mannen ska även enligt domen betala totalt 185 000 kronor till de sammanlagt fyra målsägarna.

En av de kvinnor som mannen utnyttjat enligt rätten ska han betala 75 000 kronor till för den kränkning och det lidande han utsatt henne för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bytte droger mot sex

Mer i ämnet