Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT

Caféägare avhyste livsmedelsinspektörer

Publicerad

Ägarna till ett trädgårdscafé i Sundsvalls kommun förbjuds att släppa ut livsmedel på marknaden. Om caféägarna fortsätter med detta väntar anmälan till polisen.

Tvisten mellan caféägarna och Sundsvalls kommuns miljökontor började förra sommaren. Två livsmedelsinspektörer noterade då att det fanns ett café som inte registrerat sig för kontroll av livsmedel.

Vägrar registrera sig

Efter detta följde två månader av mailkonversation där miljökontoret krävde registrering och ägarnas inställning var att de inte behövde detta. Till sist meddelade ägarna att verksamheten inte längre riktade sig till allmänheten och slapp då registrera sig.

Verksamheten fortsätter

Denna sommar besökte miljökontoret återigen caféet för att kontrollera att allmänheten inte hade tillträde. Inspektörerna möttes av en ”öppet”- skylt och fikameny. En av ägarna informerade också om att det var öppet för allmänheten och att man inte kommer att registrera sig. Efter att detta besked levererats avhystes inspektörerna från platsen.

Hälsorisk

Miljökontoret bedömer nu att caféägarna bedriver ett livsmedelsföretag som trots att det inte är registrerat hos en kontrollmyndighet släpper ut livsmedel på marknaden. Eftersom de står utanför livsmedelskontrollen utsätter de konsumenterna för en potentiell hälso- och vilseledningsrisk.

Sundsvalls miljönämnd beslutar nu att förbjuda verksamheten. Beslutet gäller omedelbart även om det överklagas. En överträdelse av beslutet kan leda till ett beslut om vite samt en åtalsanmälan till polismyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer