Foto: Fredrik IsraelssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Chatta med smittskyddsläkare Hans Boman

Uppdaterad
Publicerad
Det finns ett enormt informationsbehov kring coronaviruset. Har du någon fråga som du känner att du inte fått svar på? På torsdag klockan 13.30 kan du chatta med smittskyddsläkaren Hans Boman.

Innan du ställer din fråga kan det vara värt att kolla om din fråga redan besvarats i vårt tidigare material. Här är ett urval:

SVT rapporterade · Ställ dina frågor till smittskyddsläkaren

Tack för era frågor! Nu avslutar vi chatten.
16.28
Hej och välkomna till chatten! Här svarar smittskyddsläkaren Hans Boman på dina frågor från klockan 13:30, torsdag. Men du kan skicka in dina frågor redan nu!
13.16
Hej
Jag undrar om det finns bevis på att vårdpersonal har lika gott skydd mot Corona med de nya lägre kraven på skyddsutrustning?
Hej Lina! Det här utvärderas kontinuerligt och man har kommit fram till att det räcker med den nu rekommenderade utrustningen. /Hans Boman, smittskyddsläkare
13.16
Blir alla som har KOL allvarligt sjuka om dom smittas av Corona?har KOL i mitten av stadie 2
Hej Evy! Nej alla blir inte allvarligt sjuka, men risken är något förhöjd jämfört med om man är helt frisk. /Hans Boman smittskyddsläkare
13.16
Testas alla äldre med symtom som får hemtjänst och alla boenden på äldreboenden med symtom i Västernorrland. Hur ser det ut med skyddsmaterial till mig om jag vill börja som vikarie och någon har äldre har symtom på Corona eller konstaterad Corona.
Ja, nästan alla som har symptom inom hemtjänst eller bor på äldreboenden testas. Skyddsutrustning till personalen finns just nu. Men det pågår ständiga ansträngningar för att få fram utrustning. Man prioriterar skyddsutrustning till de som vårdar de som har symptom. /Hans Boman, smittskyddsläkare.
13.17
70+ tycks inte ta detta på alvar här i Sindsvall/ Timrå. Tycker du att kommunerna gör tillräkligt med att hjälpa till för att få ut FoHMs budskap och inskärpa läget ?
Jag tycker att det här budskapet har framförts tydligt i många sammanhang. Men det är till syvende och sist individen som måste bestämma hur hen vill förhålla sig. Vi uppmanar alla att följa rekommendationerna. /Hans Boman, smittskyddsläkare
13.18
Fråga: Covid-19
Diabetes uppges vara en riskfaktor för allvarliga komplikationer. Många typ ll diabetiker behandlas med både insulin och Metformin. Finns det någon orsak att vara rädd för att Metformin gör cellerna mer mottagliga för det nya corinaviruset?
Hej!
Nej, så vitt jag vet finns inga data som tyder på det. /Hans Boman, smittskyddsläkare
13.40
Hur vet man om man är smittad av covid 19 eller förkylning?
Hej Camilla! Det är svårt att avgöra utifrån symptomen. Därför rekommenderar vi att man är hemma tills man känner sig frisk och ytterligare två dygn. /Hans Boman, smittskyddsläkare
13.42
Hej! Nu är Hans på plats i TV-huset i Sundsvall och svarar på frågor. Han sitter tillsammans med min kollega Anna Beijron (på ett par meters avstånd såklart!) och hon kommer att stå som avsändare för hans svar.
13.43
Hej!

Har en fråga angående viruset, känns som all information som ges till allmänheten är rätt skrämmande. Hur farligt är detta virus? Är det människor i riskgrupper som är värst utsatta för den samt äldre eller är det farligt även för friska människor? Upplever att det är väldigt lite information kring viruset. Vore tacksam för svar!
Hej Isak! Det är i huvudsak farligt för äldre personer, dvs 70 + och särskilt om man har underliggande sjukdomar. För yngre, friska personer är det inte särskilt farligt utan ger i de flesta fall vanliga förkylningssymptom. /Hans Boman, smittskyddsläkare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet